Ο χειρουργός Χρήστος Χρήστου νέος διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) υποδέχονται τον Χρήστο Χρήστου ως νέο διεθνή πρόεδρο της οργάνωσης.

Ο κ. Χρήστου εξελέγη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Γενικής Συνέλευσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2019 και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα – περισσότερο ίσως από ποτέ – αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες.

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο, βασικό μας μέλημα παραμένει ο σεβασμός και η φροντίδα των ανθρώπων μας και κυρίως των ασθενών μας.

Παράλληλα συνεχίζουμε να διατηρούμε ψηλά στην ατζέντα και στον δημόσιο διάλογο τόσο τις μεγάλες, όσο και τις ξεχασμένες κρίσεις, και να καταδικάζουμε τις καταστροφικές πολιτικές, των οποίων τα θύματα περιθάλπουμε ανά τον κόσμο» δηλώνει ο Χρήστος Χρήστου, νέος διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Γεννημένος στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, ο κ. Χρήστου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) στη χειρουργική από το ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) στη διεθνή ιατρική  – διαχείριση κρίσεων υγείας του ΕΚΠΑ, στο οποίο και παραμένει ως μέλος της εκπαιδευτικής του ομάδας.

Ειδικεύτηκε στη γενική και επείγουσα ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Το 2013 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King’s College Hospital. Το 2018 έγινε σύμβουλος ορθοκολικής και επείγουσας χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.

N.K.A., 12 years old, intestinal obstruction, explorator laparotomy, abdominal tuberculosis, surgeon Christos Christou
MSF runs a large clinic offering primary healthcare and some secondary healthcare services in Gogrial town,Warrap State, South Sudan. An inpatient department and surgical capacity make this the key reference facility for miles around, and the clinic is extremely busy every day. The project is reorienting in 2013 to put a greater emphasis on maternal health owing to the high maternal mortality in South Sudan.

Ο κ. Χρήστου εντάχθηκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το 2002 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός, σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2004-2005 συμμετείχε με το ίδιο προφίλ σε πρόγραμμα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS στη Ζάμπια. Μετά από ένα διάλειμμα από τις αποστολές, κατά το οποίο εκπαιδεύτηκε ως χειρουργός, το 2013 επέστρεψε, συμμετέχοντας αυτή τη φορά σε προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, όπως το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ και πιο πρόσφατα το Καμερούν, όπου εργάστηκε ως χειρουργός τραύματος και επειγουσών παθήσεων.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2005 μέχρι και την τωρινή εκλογή του.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ