Ο Κικίλιας κατηγορεί το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ ότι κάλυψε παρακύκλωμα αποφυλάκισης εμπόρων ναρκωτικών

Την ύπαρξη παρακυκλώματος στο Πρόγραμμα Προμηθέας του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά Θεσσαλονικής αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή.

Το παρακύκλωμα επιδίδονταν σε παράνομες αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών (βαφτίζοντάς τους χρήστες ουσιών), σε οικονομικές ατασθαλίες, χρήση ουσιών και υποκλοπή στοιχείων, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, καταθέτοντας πολυσέλιδο πόρισμα ομάδας εργασίας εργαζομένων του Οργανισμού, που διενήργησε έλεγχο το Μάρτιο του 2018.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε ευθέως το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ ότι «εξάφανισε» το πόρισμα αντί να μεταβεί στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω και να προβεί σε ενέργειες για τη χρηστή διαχείριση των 20 εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνει ετησίως ως χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε μάλιστα ότι η Διοίκηση είχε παραλάβει το πόρισμα από τον Ιούνιο του 2019, αλλά παρέμεινε απαθής.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ με την οποία αλλάζει η κυβέρνηση το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, το πόρισμα για τη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών, ανέφερε τα εξής:

 • δραστηριότητες οριακής νομιμότητας αν όχι παράνομης συμπεριφοράς από εργαζομένους στο Πρόγραμμα
 • συστηματικών χρήση ουσιών από το προσωπικό, τα μέλη του προγράμματος και από εξωτερικά εμπλεκόμενους στο σύστημα
 • οικονομικές ατασθαλίες
 • έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές
 • έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα
 • χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη κι αποφοίτους του προγράμματος που το χρησιμοποιούσαν χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με χρήση ουσιών
 • ασαφείς διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα στα Διαβατά
 • προσπάθεια συγκάλυψης γιατί διαπιστώθηκε απώλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών με στοιχεία μελών του προγράμματος
 • απώλεια δίσκων αποθήκευσης
 • ερωτικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ μελών του προγράμματος
 • κατάχρηση εξουσίας
 • αδιαφάνεια

«Υπάρχουν υπόνοιες για παρακύκλωμα αξιοποίησης των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος. Αυτό μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δεν μπορούν να αποκλειστούν και εργαζόμενοι του οργανισμού. Όταν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση μίλησε για έλεγχο σε ότι έχει να κάνει με τη χρηστή διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και την οικονομική διαχείριση κάποιοι βιάστηκαν να μας κατακεραυνώσουνε», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος σε ένα από τα συμπεράσματα του επίμαχου πορίσματος και σημειώνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ πρέπει να λογοδοτήσει στη Βουλή.

Τη γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο του επίμαχου πορίσματος αμφισβήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, καταλογίζοντας στον Υπουργό Υγείας προσπάθεια να πλήξει το κύρος του ΚΕΘΕΑ με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης του Οργανισμού που ψήφισε η κυβέρνηση.

Διαβ΄άστε το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΚΕΘΕΑ:

 

Πηγ΄΄η: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ