Ο νέος, ελάχιστα επεμβατικός τρόπος απώλειας βάρους

Η μέθοδος, γνωστή ως βαριατρική εμβολή, περιλαμβάνει την εισαγωγή μικροσκοπικών σφαιριδίων στις αρτηρίες, χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα, που περιορίζει την παροχή του αίματος στο στομάχι.

Τα μικροσφαιρίδια δεν περιορίζουν τόσο πολύ την ροή του αίματος, ώστε να προκαλέσουν βλάβη στους ιστούς, ωστόσο το «φρενάρισμα» επαρκεί για την καταστολή της παραγωγής ορμονών, που διεγείρουν την πείνα.

Τη μέθοδο δοκίμασαν 20 παχύσαρκοι ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχασαν πολλά παραπανίσια κιλά, χωρίς να αισθάνονται πείνα.

Η ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, η απώλεια βάρους ήταν 8,2% μετά από έναν μήνα, 11,5% σε τρεις μήνες, 12,8% σε έξι μήνες και 11,5% τον χρόνο μετά τη διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αύξηση του πρώιμου κορεσμού – το αίσθημα ότι ήταν χορτάτοι ή ικανοποιημένοι. Επιπλέον βελτιώθηκε ο μεταβολισμός τους και έδειξαν αυξημένο επίπεδο λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, της επονομαζόμενης «καλής» χοληστερόλης. Γενικά, δε, όλοι ανέφεραν ότι απολάμβαναν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Radiology, είναι σημαντικά, κατά τους επιστήμονες, επειδή προσφέρουν μια πιθανή εναλλακτική λύση σε άλλες, πολύ πιο επεμβατικές μορφές βαριατρικής χειρουργικής.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την ασφάλεια και την πρώιμη αποτελεσματικότητα της διαδικασίας», δήλωσε ο Dr Clifford Weiss από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Είναι ικανοποιητικό για όλους μας να βλέπουμε κάτι που ξεκίνησε ως μια ιδέα, να αναπτύσσεται μέσα από περίπου μια δεκαετία έρευνας και στη συνέχεια να ακολουθεί όλη τη διαδρομή, για να φθάσει στην αρχική κλινική δοκιμή. Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια η παχυσαρκία είναι μια εξατομικευμένη ασθένεια, που απαιτεί εξατομικευμένες θεραπείες».

Οι αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι οι πρώτες που συστήνουν οι γιατροί, αλλά για ορισμένους ασθενείς αυτές έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

Οι γαστρικές παρεμβάσεις έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν δραματική απώλεια βάρους για πολλούς ασθενείς, καθώς και αναστροφή του διαβήτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ