Μιλήσαμε με τον Παθολόγο – Ογκολόγο MD PhD, Διευθυντή-Επιστημονικά Υπεύθυνο Α΄ Παθολογικού-Ογκολογικού τμήματος του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”, κ. Αλέξανδρο Αρδαβάνη, ο οποίος μας σχολίασε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση της χρηματοδότησης των βιοδεικτών, τονίζοντας τη σημασία τους στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Στη συνέντευξή του εξηγεί πως οι βιοδείκτες είναι γενετικές μεταλλάξεις που καθοδηγούν τη θεραπεία, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και μειώνοντας τις περιττές παρενέργειες. Παρά τις σημαντικές προόδους στην Ογκολογία Ακριβείας, υπάρχουν προκλήσεις όπως η αξιοπιστία των μετρήσεων και τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην αποζημίωση.
Αναφέρεται στη διαδικασία ελέγχου των βιοδεικτών, επισημαίνοντας την έλλειψη ενός σαφούς και λειτουργικού πλαισίου στη χώρα μας, κάτι που επιβαρύνει τους ασθενείς και τους γιατρούς. Οι βιοδείκτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε καρκίνους όπως του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, ενώ η ανοσοθεραπεία επεκτείνει τις εφαρμογές τους. Τα αποτελέσματα των τεστ βιοδεικτών επηρεάζουν άμεσα τις θεραπευτικές επιλογές, καθώς καμία σύγχρονη στοχευμένη θεραπεία δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς αυτά, αναφέρει.
Τέλος, ο κ. Αρδαβάνης επισημαίνει ότι η πλήρης ίαση του καρκίνου δεν είναι ακόμα εφικτή σε προχωρημένα στάδια, αλλά η πρόοδος στη μοριακή βιολογία έχει βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. Η πρόληψη, μέσω έγκαιρης διάγνωσης και ριζικής θεραπείας, παραμένει η πιο αποτελεσματική στρατηγική.
Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη
1. Κύριε Αρδαβάνη, πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανακοίνωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την αποζημίωση των βιοδεικτών. Θέλετε να μας πείτε για τη σημασία αυτής της εξέλιξης ως προς τη θεραπεία των ασθενών;
2. Να εξηγήσουμε στον κόσμο τι είναι οι βιοδείκτες και πώς συμβάλλουν στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου;
“Η ψηφιακή γραφειοκρατία στη διακίνηση του υλικού και την πρόσβαση στην αποζημίωση των βιοδεικτών αποτελεί μείζον εμπόδιο για την συνολική αξιοποίηση αυτής της μεγάλης εξέλιξης στην ογκολογία”.