Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής δυσλειτουργίας

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και γνωστικής δυσλειτουργίας διατρέχουν τα άτομα με προδιαβήτη σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα που είναι και η πρώτη διεθνώς η οποία επιχειρεί τον συσχετισμό. Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο έχει υψηλό σάκχαρο αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο που να έχει διαγνωσμένο Διαβήτη τύπου 2. 
 
Η εν λόγω δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα διαβήτη και παχυσαρκίας “Diabetes, Obesity and Metabolism” με τους ερευνητές να αναλύουν στοιχεία 500.000 ανθρώπων με μέση ηλικία τα 58 έτη. 

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν σάκχαρο υψηλότερο του φυσιολογικού ήταν 42% πιθανότερο να εμφανίσουν εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους μέσα στην επόμενη τετραετία -κατά μέσο όρο- και 54% πιθανότερο να διαγνωστούν με αγγειακή άνοια μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια (αν και σε απόλυτους αριθμούς οι περιπτώσεις είτε γνωστικής εξασθένησης είτε άνοιας ήταν λίγες). Η αγγειακή άνοια είναι μία διαφορετική μορφή άνοιας από τη νόσο Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι άνθρωποι με προδιαβήτη -πολλά εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον διαβήτη με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου και του νου, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον προδιαβήτη.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν κάνει τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και ως προδιαβήτης θεωρήθηκε ένα αποτέλεσμα 6 έως 6,5%. Επίσης, πολλοί είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, από την οποία προέκυψε ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν μικρότερο ιππόκαμπο (ζωτική περιοχή για τη λειτουργία της μνήμης).

Η νέα έρευνα -στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής Αλίκη-Ελένη Φαρμάκη του UCL- διαπίστωσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο.

Οι προδιαβητικοί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τρώγοντας υγιεινά, κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση και αποφεύγοντας τα περιττά κιλά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ