Οι αυξήσεις τιμών σε περίπου 850 φάρμακα θα σταματήσουν την αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων που αποσύρονται από την αγορά με ακριβότερα, τα οποία επιβαρύνουν περισσότερο τους πολίτες.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, αναφέρει ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε εξορθολογισμό στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση για τους πολίτες. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει με διορατικότητα το πρόβλημα και με λελογισμένες αυξήσεις, ανακουφίζει την αγορά, τους ασθενείς και τις εταιρείες».
Ο κ. Βαλτάς υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ επιλύουν ένα σημαντικό ζήτημα: την αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων που, λόγω της χαμηλής τιμής τους, αποσύρονται, με πολύ ακριβότερα, η τιμή των οποίων μπορεί να είναι έως και 15 φορές υψηλότερη.
«Για χρόνια, βλέπαμε ότι οι χαμηλές τιμές σε πολλά φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα οδηγούσαν εταιρείες στην απόσυρσή τους, επειδή ήταν ασύμφορες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να μένουν χωρίς θεραπεία είτε να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακριβότερα φάρμακα. Για παράδειγμα, η συμμετοχή για ένα φάρμακο αξίας ενός ευρώ είναι 0,25 λεπτά, ενώ για ένα φάρμακο των 15 ευρώ είναι 3,75 ευρώ».
Ο ίδιος σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποσυρθεί πάνω από 60 με 70 φθηνά φάρμακα από την ελληνική αγορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να αλλάξουν τη θεραπεία τους.
Σχολιάζοντας τις αυξήσεις που ισχύουν από τις 26 Αυγούστου, ο κ. Βαλτάς αναφέρει ότι το 60% των φαρμάκων, δηλαδή 445 κωδικοί, αυξήθηκαν κατά έως και 0,99 λεπτά.