Ο τρόπος ζωής παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τα γονίδια στα καρδιαγγειακά

Οι ανθυγιεινές καθημερινές συνήθειες, όπως η έλλειψη άσκηση, το κάπνισμα, η διατροφή με πολλά λιπαρά κτλ, παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων από ό,τι τα γονίδια.

Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο πανευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο στο Παρίσι και στο παγκόσμιο συνέδριο καρδιολογίας, ανέδειξαν για πολλοστή φορά την ανάγκη να ξεκινήσουν οι άνθρωποι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ακόμη κι αν υπάρχει κληρονομικότητα στα καρδιαγγειακά.

Ο Δρ. Ζοάο Α. Σούσα, από το Νοσοκομείο Φούντσαλ της Πορτογαλίας, παρατηρώντας νέους οι οποίοι καπνίζουν, δεν ασκούνται και έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (αναστρέψιμοι παράγοντες), τονίζει ότι η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία αδράνειας, ούτε να μας οδηγήσει να πιστεύουμε ότι η πρώιμη εμφάνιση της νόσου είναι αναπόφευκτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.075 ασθενείς κάτω των 50 ετών, από τους οποίους οι 555 έπασχαν από στεφανιαία νόσο – η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 45 έτη και το 87% ήταν άνδρες.

Οι παράγοντες κινδύνου και οι γονιδιακοί παράγοντες συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου 520 υγιών εθελοντών, με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη, πάλι το 86% ήταν άνδρες. Τα δεδομένα και για τις δύο ομάδες συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων GENEMACOR (Genes in Madeira and Coronary Disease)

Μετρήθηκαν 5 αναστρέψιμοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, διαβήτης). Το 73% των ασθενών είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου, συγκριτικά με το 31% των υγιών ατόμων της ομάδας ελέγχου. Ανάλογα με το αν είχαν κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου και οι δυο ομάδες αύξαναν την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου.

Συγκεκριμένα ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος κατά τρεις , επτά ή 24 φορές, ανάλογα με το αν οι συμμετέχοντες είχαν έναν, δύο ή πάνω από τρεις παράγοντες κινδύνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ανάλυση γονιδιώματος, προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος, που προκύπτει από τα 33 γονίδια προδιάθεσης στη στεφανιαία νόσο. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λόγω γενετικών παραγόντων μειωνόταν, όσο αυξάνονταν οι αναστρέψιμοι παράγοντες κινδύνου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ