Όχι άγχος στην εγκυμοσύνη. Κάνει το παιδί υπερκινητικό

Το άγχος στην εγκυμοσύνη μόνο καλό δεν κάνει. Νέα στοιχεία το συσχετίζουν με την υπερκινητικότητα των παιδιών στην ηλικία των 16 ετών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νευροφαρμακολογίας (ECNP) στην Κοπεγχάγη κι έριξε περισσότερο φως στις μακροχρόνιες επιπτώσεις, που μπορεί να έχει το άγχος της μέλλουσας μητέρας στο παιδί.

Περίπου το 5% των 16χρονων παιδιών εμφανίζει συνήθως κάποια συμπτώματα της Διαταραχής Υπερκινητικότητας Ελλειμματικής Προσοχής (ADHD, ΔΕΠΥ στα ελληνικά). Όμως στα παιδιά, των οποίων οι μητέρες βίωσαν άγχος στην εγκυμοσύνη, η συχνότητα της διαταραχής φθάνει το 11%.

Κάποιο άγχος είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα πρώτα χρόνια της μητρότητας, αλλά οι ερευνητές μέτρησαν ακραία συμπτώματα, όπως τρέμουλο, αϋπνία, ζάλη και εφίδρωση.

Στη μελέτη περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών αισθανόταν μέτρια έως μεγάλη ανησυχία.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.

Η Dr Blanca Bolea, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που έκανε τη μελέτη ενόσω ήταν στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που το άγχος συνδέεται με την υπερκινητικότητα στη μετέπειτα ζωή, αν και δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσε να φταίει το ότι τα παιδιά αντιδρούν, όταν αντιλαμβάνονται το άγχος της μαμάς τους ή θα μπορούσε να είναι το ότι υπάρχει κάποια βιολογική επίδραση, που το προκαλεί αυτό.

Για παράδειγμα οι ορμόνες του στρες στον πλακούντα έχουν επίδραση σε έναν υπό ανάπτυξη εγκέφαλο».

Διαπιστώθηκε ότι από τα 3.199 παιδιά, που παρακολουθήθηκαν, τα 224 έδειξαν συμπτώματα υπερκινητικότητας με το ποσοστό αυτής να είναι διπλάσιο για τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν μέτριο ή πολύ άγχος.

Το 11% των παιδιών με μητέρες «με μέτριο άγχος» και το 11% των παιδιών με μητέρες «με πολύ άγχος» έδειξαν συμπτώματα υπερκινητικότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά με μητέρες «με λίγο άγχος» ήταν μόλις 5%. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ