Οι άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και κάνουν ινσουλίνη δεν πρέπει να οδηγούν πολλές ώρες

Ο οδηγός που έχει σακχαρώδη διαβήτη και κάνει χρήση ινσουλίνης δεν θα πρέπει να οδηγεί συνεχόμενα πάνω από 2 ή 3 ώρες.

Σε πολύωρα ταξίδια θα πρέπει απαραίτητα να έχει συνοδηγό και κάποιο χυμό ή αλμυρό σνακ με υδατάνθρακες για να αντιμετωπίσει την υπογλυκαιμία. Αυτό αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, παθολόγος Χρήστος Σαμπάνης.

Ωστόσο ο σακχαρώδης διαβήτης δεν πρέπει να θεωρείται αναγκαστικό εμπόδιο στην επιθυμία του διαβητικού ατόμου να οδηγήσει ή να ταξιδέψει. Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και λήψη προληπτικών μέτρων.

«Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα άτομα που κάνουν χρήση ινσουλίνης. Μπορεί αυτό το άτομο κατά τη διάρκεια της οδήγησης να υποστεί υπογλυκαιμία. Καλό είναι κάθε φορά που μπαίνει το αυτοκίνητο για να κάνει ένα ταξίδι να μετράει το σάκχαρό του, ενώ πάντα στο ντουλαπάκι του να έχει έναν χυμό ή ένα αλμυρό σνακ με υδατάνθρακες για να λύσει το πρόβλημα που θα του παρουσιαστεί», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαμπάνης τονίζοντας ότι: «Σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να οδηγεί πάνω από 2 ή 3 ώρες. Θα πρέπει να κάνει στάσεις και να μετράει το σάκχαρό του.

Μόλις νιώσει τα πρώτα συμπτώματα υπογλυκαιμίας θα πρέπει να σταματήσει, να μετρήσει το σάκχαρό του και να μην συνεχίσει το ταξίδι του αν δεν είναι απολύτως καλά, γιατί μπορεί να εμπλακεί σε ατύχημα. Σε μακρινά ταξίδια καλό είναι να υπάρχει και συνοδηγός για να αναλάβει αυτός. Αλλά και ο συνοδηγός οφείλει να είναι ενημερωμένος για την κατάσταση του οδηγού για να μπορεί να την αντιμετωπίσει».

Αυτά τα άτομα δεν θα πρέπει να είναι οδηγοί ευθύνης: «Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να οδηγήσουν αεροπλάνα ή φορτηγά ή να είναι οδηγοί λεωφορείων. Η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί κάθε στιγμή και η ευθύνη των φορτίων τους είναι μεγάλη», αναφέρει ο κ. Σαμπάνης.

Στην Ελλάδα δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στα άτομα με διαβήτη από τις σχολές οδηγών. «Οι περισσότεροι εκπαιδευτές δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η οδήγηση για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Κανένας σχεδόν δεν απαιτεί ή έστω ζητά να γίνεται μέτρηση γλυκόζης πριν από το μάθημα ή την εξέταση», αναφέρει ο κ. Σαμπάνης. Φυσικά αν κάποιος μαθητής πει ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη τον συμβουλεύουν να μην το πει διότι θα πρέπει να βγάλει δίπλωμα οδήγησης ειδικής κατηγορίας το οποίο θα πρέπει να ανανεώνει κάθε 5 έτη.

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ