Οι καλές μητέρες είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τα παιδιά τους

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις συναισθηματικές αντιδράσεις των μητέρων, οι οποίες παρακολούθησαν πώς κάποια πρωτότυπα παιχνίδια επηρέασαν τις αποφάσεις των παιδιών τους να αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Τα παιδιά φορούσαν κινητό σαρωτή εγκεφάλου και έβλεπαν τις μητέρες τους, οι οποίες έδειχαν είτε κάποιο θετικό συναίσθημα, π.χ. χαμογελώντας, είτε κάποιο αρνητικό, π.χ. με κάποιο συνοφρύωμα.

Στη συνέχεια τα παιδιά επέλεγαν με ποιο αντικείμενο θα παίξουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν τότε εάν το επίπεδο του «νευρωνικού συγχρονισμού» μεταξύ της μητέρας και του βρέφους προέβλεψε πώς το μωρό θα ανταποκρινόταν σε ένα παιχνίδι.

«Βρήκαμε ότι ο ισχυρότερος νευρωνικός συγχρονισμός προέβλεπε υψηλότερη πιθανότητα κοινωνικής μάθησης από το βρέφος», δήλωσε η καθηγήτρια Victoria Leong από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Παρά το γεγονός ότι αυτός είναι ένας τόσο ισχυρός μηχανισμός μάθησης, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκτελεί την κοινωνική μάθηση.

Όταν συνδεόμαστε νευρολογικά με άλλους, ανοιγόμαστε για να λαμβάνουμε πληροφορίες και να επηρεαζόμαστε από αυτούς. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της φυσικής παρουσίας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κοινωνικά σήματα, όπως η επαφή με τα μάτια, συνδέονται με αυξημένο συγχρονισμό και με βελτιωμένη κοινωνική μάθηση.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των νευροεπιστημών (CNS), στο Σαν Φρανσίσκο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ