Ορισμένης διάρκειας η δωρεάν διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Τι προτείνει το Υπουργείο στους φαρμακοποιούς για τα ΦΥΚ

Τη δωρεάν διάθεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα ιδιωτικά φαρμακεία 59 ακριβών φαρμάκων (σκευάσματα για καρκινοπαθείς και για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση), προβλέπει σε πρώτη φάση η πρόταση του Υπουργείου Υγείας την οποία απηύθυνε προς τους φαρμακοποιούς ο Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Υπουργείο επέδωσε συγκεκριμένη πρόταση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν οι φαρμακοποιοί στην προσεχή έκτακτη συνέλευση τους την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αφορά στη διάθεση χαπιών για ογκολογικούς ασθενείς και πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση τα οποία θα μπορούν να παραλάβουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι ασθενείς απευθείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αντί να χρειάζεται να υπομένουν τις ουρές ταλαιπωρίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, οι πληροφορίες η διαδικασία-όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής- έχει 7 στάδια:

1. Αρχικά, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στο φαρμακείο της επιλογής του με την ιατρική συνταγή για το συγκεκριμένο φάρμακο.

2. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός θα ζητάει έγκριση για την εκτέλεση της συνταγής από το Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν Οργανισμός.

3. Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει τη συνταγή και κατά πόσο ο ασθενής δικαιούται το εν λόγω φάρμακο και θα ενημερώνει ηλεκτρονικά το ιδιωτικό φαρμακείο για την έγκριση.

4. Με την έγκριση θα δίνεται και εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, προκειμένου να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής.

5. Ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει τόσο τον φαρμακοποίο για την ημερομηνία παράδοσης όσο και τον ασθενή για την ημερομηνία που θα μπορεί να το παραλάβει, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός.

6. Ο Φαρμακοποιός θα εκτελεί τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που θα τους διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ και το οποίο θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτό που χρησιμοποιούντα τα φαρμακεία του Οργανισμού και όχι μέσω της ΗΔΙΚΑ.

7. Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο. Αν ο ασθενής δεν προσέλθει για να πάρει το φάρμακο, το σκεύασμα θα επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των φαρμακοποιών.

Άλλωστε, , σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, το τιμολόγιο αποστολής του φαρμάκου θα αποστέλλεται στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα πληρώνει τη φαρμακευτική εταιρεία, ενώ ούτε το κόστος μεταφοράς θα επιβαρύνει το ιδιωτικό φαρμακείο.

Η δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που επιδιώκει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς. Χαρακτηριστική είναι εκείνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής , που δηλώνει κάθετα αντίθετος.

Στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο φαίνεται να επικρατεί μια πιο μετριοπαθής διάθεση. Δωρεάν διάθεση επ’ αόριστον δεν είναι βιώσιμη για τον ΠΦΣ. Ζητήθηκε, όμως, από την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση ενός συγκεκριμένου μεταβατικού σταδίου κατά το οποίο αυτά τα συγκεκριμένα 59 σκευάσματα θα χορηγούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων χωρίς αμοιβή για τους φαρμακοποιούς. Σε αυτό το διάστημα ο ΠΦΣ θα εκπονήσει μελέτη που θα παρουσιάζει τα οικονομικά οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ και για τους ασθενείς, αλλά και το κόστος για τους φαρμακοποιούς, από την εφαρμογή του μέτρου. Βάσει αυτών των δεδομένων θα υπολογιστεί και η αμοιβή του φαρμακοποιού. Στόχος άλλωστε των Φαρμακοποιών όλα τα φάρμακα, μεταξύ αυτών και ΦΥΚ, να διατίθεται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με την πολιτεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ