Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας και προκαλούν ακόμα και πρόωροι γήρανση. Κάποιοι από αυτούς είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αλλά και το κάπνισμα.
Πιθανώς όμως δεν γνωρίζετε ότι και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ρυτίδων και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Βεβαίως δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση, μπορούμε όμως να την καθυστερήσουμε.
Εάν θέλετε το δέρμα σας να “ακολουθεί” την ηλικία σας τότε θα πρέπει να αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές ή εάν δεν μπορείτε τότε κάντε κάποιες μικρές αλλαγές.
Δείτε ποιες τροφές “γερνούν” πρόωρα το δέρμα σας και πως μπορείτε να συνεχίσετε να τις απολαμβάνετε χωρίς να σας κάνουν να φαίνεστε δέκα χρόνια μεγαλύτεροι:
Γλυκά: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης επηρεάζει το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που διατηρεί την επιδερμίδα σφριγηλή και νέα. Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλείψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, δοκιμάστε τη μέθοδο 80/20 (το 80% της διατροφής σας να αποτελείται από υγιεινές τροφές και το 20% από τροφές με ζάχαρη).
Αλκοόλ: Το αλκοόλ περιορίζει τη λειτουργικότητα του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξικών ουσιών στον οργανισμό. Όταν το συκώτι δεν μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες, η επιδερμίδα αναπτύσσει ακμή και ρυτίδες. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ, καταναλώνετέ το σπάνια και με μέτρο.
Καφεΐνη: Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη και καφεΐνη. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και αναγκάζει το σώμα να αποβάλει υγρά και να οδηγείται σε αφυδάτωση εάν αυτά δεν αναπληρώνονται. Το αποτέλεσμα είναι η επιδερμίδα να γίνεται ξηρή και αφυδατωμένη.
Αλάτι: Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείτε αλάτι όταν μαγειρεύετε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνετε αλάτι, καθώς βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και ειδικά στις κονσέρβες. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και πρήξιμο. Αντικαταστήστε το με αρωματικά βότανα για να δώσετε γεύση και άρωμα στα φαγητά σας.
Καυτερά: Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ενεργοποιήσουν τη ροδόχρου ακμή, μια δερματική πάθηση που προκαλεί κοκκινίλες και σπυράκια. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Επεξεργασμένα κρέατα: Όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά και το μπέικον, περιέχουν θειώδη, αλάτι και άλλα συντηρητικά που προκαλούν φλεγμονή στην επιδερμίδα και επιταχύνουν τη γήρανση. Η αποχή από την κατανάλωση κρέατος μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας σας.
Τρανς λιπαρά: Τα τρανς λιπαρά επιταχύνουν τη γήρανση και βλάπτουν τις βαλβίδες της καρδιάς. Τα συγκεκριμένα λιπαρά κάνουν την επιδερμίδα πιο ευάλωτη στην καταστροφή από τις ακτίνες UV. Αποφεύγετε την κατανάλωση προϊόντων με υδρογονωμένα έλαια και μαργαρίνη και μαγειρεύετε με ελαιόλαδο.
Κόκκινο κρέας: Τα γεμάτα λιπαρά κόκκινα κρέατα παράγουν ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που μειώνουν την φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Καθώς μεγαλώνετε, πρέπει να μειώνετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να αυξάνετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα χωρίς την πέτσα αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές.
Καμένο κρέας: Τα μαύρα σημάδια –ένδειξη καψίματος- στο ψημένο κρέας, είναι γεμάτα με πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που προκαλούν φλεγμονή και βλάβη στο κολλαγόνο του δέρματος και συνδέονται με πρόκληση καρκίνου. Ωραίο το μπάρμπεκιου δεν λέμε να το κόψετε απλά φροντίστε να μην καταναλώνετε καμένο κρέας και καθαρίζετε πάντα τις σχάρες ψησίματος μετά από κάθε χρήση.
Πηγή: foodworldblog.com