Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν «υπερβολικά γρήγορα» τα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορονοϊού, διότι υπάρχει κίνδυνος πυροδότησης τρίτου κύματος της επιδημίας μετά τα Χριστούγεννα, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία και την Γερμανία, ανακοινώνουν χαλάρωση των περιορισμών καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους του έτους, η πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόωρη άρση των μέτρων.
Στην τελευταία του ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) θεωρεί ότι η κατάσταση είναι «σοβαρά ανησυχητική» για την πλειονότητα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας.
-
«Οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα του καλοκαιριού, να μην επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα και να μην χαλαρώσουμε υπερβολικά γρήγορα…Η πολύ γρήγορη και ευρεία χαλάρωση σημαίνει τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», επέμεινε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο μουντά από ό,τι συνήθως», προειδοποίησε.
Σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία που έχουν ασκήσει βέτο στην διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης θα πρέπει να στραφούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξετάσει την σύνδεση της εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων και του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Η προτροπή της προέδρου της Κομισιόν είναι μία από τις λύσεις που ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ανεπισήμως για να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα βέτο της Ουγγαρία και της Πολωνίας.
«Εδώ μιλάμε για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου που απειλούν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μόνο γι΄αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθώ οποιονδήποτε στην Ευρώπη που θα είχε αντίρρηση σε αυτήν την αρχή», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Ομως, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που είναι υπόλογες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για συστηματική παραβίαση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του Τύπου των δικαιωμάτων μη κυβερνητικών οργανώσεων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις χώρες τους προφανώς φοβούνται ότι θα χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους από τους οποίους πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούνται.
«Οποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει έχει έναν ξεκάθαρο δρόμο. Μπορεί να πάει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να επιτρέψει στους νέους κανόνες να δοκιμασθούν εκεί», είπε.
«Αυτός είναι ο χώρος επίλυσης διαφορών σχετικά με νομικά κείμενα και όχι δεν γίνεται εις βάρος εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που περιμένουν επειγόντως την βοήθειά μας».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ