Παχυσαρκία – Οι λανθασμένες αντιλήψεις «στοιχίζουν» χρόνια ζωής

Η παχυσαρκία, το ξέρουμε πια, είναι μια σοβαρότατη νόσος, που συνδέεται με πλείστα όσα προβλήματα υγείας και μας «κλέβει» χρόνια ζωής. Παρόλα αυτά πολύς κόσμος εξακολουθεί να έχει λανθασμένες αντιλήψεις για το θέμα, κάτι που επιτείνει τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

Όπως, για παράδειγμα, η… δημοφιλής αντίληψη που θέλει τα στρουμπουλά παιδιά, που έχουν κοιλίτσα, να το ρίχνουν μπόι. Δυστυχώς αυτά τα παιδιά παραμένουν κοντά και παχουλά, διασαφήνισαν οι ειδικοί από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) και από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της αυριανής Ευρωπαϊκής Ημέρας Παχυσαρκίας (18 Μαΐου).

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, το 60% των ενηλίκων παχύσαρκων βλέπει στον καθρέφτη τον εαυτό του σαν άτομο φυσιολογικού βάρους και το 80% των γονιών, οι οποίοι έχουν παιδί με παραπανίσια κιλά, θεωρεί ότι είναι μια χαρά, αδύνατο.

Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου, που είναι παχύσαρκο στα 20 του, μειώνεται έως και κατά 13 χρόνια για τους άνδρες και κατά 9 για τις γυναίκες, ενώ κάποιος που πάχυνε στα 70 του «χάνει» μόνο έναν χρόνο ζωής.

«Έκρηξη» συχνότητας

Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της γης (συμπεριλαμβανομένων των φτωχών κρατών της Αφρικής, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας κτλ) έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Και στην Ελλάδα τα ευρήματα είναι το ίδιο ζοφερά.

Στην πανελλήνια μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας βρέθηκε ότι φυσιολογικό βάρος έχουν μόνο 3 στους 10 άνδρες και 5 στις 10 γυναίκες, ενώ παχυσαρκία έχει το 26% των ανδρών και το 18% των γυναικών.

Το 50% των Ελληνόπουλων ηλικίας από 6 έως 10 ετών, έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

Η παχυσαρκία εμφανίζει αιτιολογική συσχέτιση με πλήθος νοσολογικών καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της είναι ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλοί τύποι καρκίνου, όπως μαστού, ενδομητρίου, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου, οισοφάγου, παγκρέατος, νεφρών, προστάτη κ.ά.

Η συσχέτισή της με τόσες άλλες νόσους και παθήσεις έχει ως φυσική συνέπεια το παχύσαρκο άτομο να έχει, εκτός από μειωμένη ποιότητα ζωής και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Έχει προσδιοριστεί ότι γυναίκες στην ηλικία των 40 ετών, που είναι παχύσαρκες, θα ζήσουν κατά μέσο όρο 7,1 χρόνια λιγότερο από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ενώ η αντίστοιχη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης για τους άνδρες είναι 5,8 χρόνια.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ