Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σήμερα, μια ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα και τη προστασία όλων των παιδιών. Μια μέρα που μας υπενθυμίζει το λόγο για τον οποίο εργαζόμαστε καθημερινά και έντονα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μια κοινωνίας που εξασφαλίζει ίση πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική φροντίδα, στέγαση και δυνατότητες προσωπικής εξέλιξης για όλα τα παιδιά.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχοντας ως αφετηρία το παιδί και επίκεντρο την ανάγκη του για προστασία και εξέλιξη, σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές που διασφαλίζουν την ευημερία των παιδιών σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους. Συγκεκριμένα, για την προστασία του παιδιού:
Στοχεύουμε στην ανίχνευση προβλημάτων τους μέσω του πιλοτικού πρόγραμματος Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά ηλικίας 0-6 ετών με αναπηρία ή αναπτυξιακή καθυστέρηση ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αυτών, καθώς και για τις οικογένειές τους.
Αυξήσαμε το επίδομα αναδοχής και ενισχύσαμε το θεσμό της τεκνοθεσίας, με στόχο την αποιδρυματοποίηση
Ενισχύουμε δεξιότητες τους κατά την προσχολική ηλικία
Εφαρμόζουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κακοποίησης και της παραμέλησης των παιδιών. Μέσω στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης, ο ΟΠΕΚΑ ενισχύει τα παιδιά και τις οικογένειές τους: Αυξάνοντας τα σχολικά γεύματα από 217.267 σε 231.062 και σε 20 περισσότερους Δήμους σε σχέση με πέρυσι.
Παρέχοντας επίδομα παιδιού σε 800.000 οικογένειες (πάνω από 1 εκ. ωφελούμενοι)
Διπλασιάζοντας στα 750 ευρώ το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως το Υπουργείο μας έχει αναλάβει τον πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την περίοδο 2024-2027. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, ενισχύοντας τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών και δράσεων.
Τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να είναι πάντα ζωντανά στη σκέψη και τη δράση μας. Δεν αρκεί να τα θυμόμαστε – πρέπει να τα μετατρέψουμε σε πράξη. Να αναλάβουμε την ευθύνη και να δουλέψουμε ασταμάτητα για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν πραγματικότητα για κάθε παιδί, παντού.