Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: 11+1 λάθη στη χρήση του

1. Το πιο σημαντικό και συχνό λάθος είναι η χρήση του προφυλακτικού να μην γίνεται από την αρχή της πράξης. Περισσότερα από τα μισά ζευγάρια (51,1%) δεν βάζουν το προφυλακτικό από την αρχή, αλλά προς το τέλος. Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί, αυτού του είδους η χρήση δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο στη διάρκεια της εκσπερμάτισης.

2. Το 29,5% των ζευγαριών το βγάζει λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επαφής.

3. Ποσοστό 13,7% ξετυλίγει το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσει στο πέος, αντί να το ξετυλίξει πάνω του. Τα πιο συχνά αποτελέσματα αυτού του λάθους είναι να σπάει κατά τη διάρκεια ή να μην μπαίνει σωστά και να μειώνει την απόλαυση.

4. Όταν τοποθετήσουν το προφυλακτικό, δεν απομακρύνουν τον αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος στην άκρη του, για να χωρέσει το σπέρμα.

5. Το 30,4% των ανδρών δήλωσε ότι βγάζει το προφυλακτικό και από την ανάποδη, δηλαδή γυρνά το μέσα-έξω και το επανατοποθετεί. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί να εκθέσει τη γυναίκα σε προσπερματικά υγρά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εγκυμοσύνη. Επιπλέον ό,τι ασθένεια υπάρχει, μεταδίδεται πιο εύκολα από τον έναν στον άλλο.

6. Το 57% δεν κρατά το προφυλακτικό στη βάση του πέους κατά την έξοδο και μετά από την εκσπερμάτιση. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται με τον άντρα να κρατάει την βάση του προφυλακτικού, ώστε να μην του γλιστρήσει και υπάρξει διαρροή σπέρματος.

7. Ανοίγουν τη συσκευασία με αιχμηρό αντικείμενο. Αυτό το κάνει περίπου το 13,3% και είναι εύκολο να χαράξουν, χωρίς να το προσέξουν, το προφυλακτικό και να σπάσει.

8. Δεν το ξετυλίγουν εντελώς. Το 11,2% των ανδρών αρχίζει την ερωτική πράξη με μισοξετυλιγμένο το προφυλακτικό στο πέος του.

9. Δεν χρησιμοποιούν λιπαντικό. Το 16% έως 25,8% ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν προφυλακτικό χωρίς λιπαντικό και έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο να σπάσει. Ειδικά στο πρωκτικό σεξ είναι απαραίτητο.

10. Χρησιμοποιούν λάθος λιπαντικό. Το 4,7% των ανδρών χρησιμοποιεί λιπαντικό με βάση το λάδι ή το πετρέλαιο (βαζελίνη), το οποίο μπορεί να διαβρώσει το προφυλακτικό και να σπάσει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται λιπαντικό με βάση το νερό.

11. Το 2,4% ξαναχρησιμοποιεί το προφυλακτικό για τουλάχιστον δύο φορές.

12. Περίπου το 20% διατηρεί τα προφυλακτικά σε χώρους και συνθήκες θερμοκρασίας. Διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασία για την σωστή φύλαξη.

Το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ έχει συμπεριλάβει χρήσιμες πληροφορίες για τα προφυλακτικά και για τη χρήση τους στο παρακάτω infographic.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ