Παγκόσμια πρώτη για διπλή καρδιοχειρουργική επέμβαση από Έλληνα γιατρό

Έλληνας καρδιοχειρουργός και οι συνεργάτες του έκαναν διπλή επέμβαση για πρώτη φορά σε ασθενή με εκ γενετής στένωση του ισθμού της αορτής και δύο δυσλειτουργικές καρδιακές βαλβίδες, που του είχαν προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Αυγερινό, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου New York Presbyterian-Weill Cornell Medical Center.

Η ιστορία, που έγινε είδηση σε όλη την Αμερική μέσα από την εκπομπή «Medical Marvels» (Ιατρικά Θαύματα), του μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού ABC, αφορά στον Χόρχε Λόπεζ, ένα 40χρονο ζαχαροπλάστη στη Νέα Υόρκη, ο οποίος από παιδί είχε προσέξει ότι τα πόδια του ήταν σχετικά αδύναμα και δεν μπορούσε να τρέξει τόσο γρήγορα, όσο τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Πριν από λίγους μήνες άρχισε να αισθάνεται συνεχή κόπωση και δύσπνοια. Πήγε στα επείγοντα περιστατικά στο New York Presbyterian, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Cornell. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε δύο σοβαρά προβλήματα υγείας: στένωση του ισθμού της αορτής, που υπήρχε εκ γενετής, καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, λόγω δύο κατεστραμμένων βαλβίδων της καρδιάς.

Χωρίς άμεση θεραπεία, ο ασθενής είχε μονάχα μερικές εβδομάδες ζωής. Το πρόβλημα ήταν ότι στο παρελθόν δεν είχε γίνει ποτέ ταυτόχρονη θεραπεία και για τα δύο αυτά προβλήματα υγείας. Έτσι οι γιατροί, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αυγερινό, ο οποίος είναι απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγκάστηκαν να επινοήσουν ένα καινοτόμο σχέδιο για μια διπλή σταδιακή χειρουργική επέμβαση.

Πρώτα επιδιόρθωσαν τη στένωση του ισθμού της αορτής ενδαγγειακά με ένα στεντ, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο. Μετά από δύο εβδομάδες έγινε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς, με αντικατάσταση των δύο ελαττωματικών βαλβίδων. Ο Χόρχε ανάρρωσε καλά και πήγε στο σπίτι του μετά από εννέα μέρες. Σήμερα, έξι μήνες μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, χαίρει άκρας υγείας.

Μια άλλη «πρωτιά» είχε προηγηθεί στην αρχή του 2019, όταν ο κ. Αυγερινός και άλλοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ παρουσίασαν στο 55ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θωρακοχειρουργών ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο, που βελτιώνει αισθητά το αποτέλεσμα της καρδιοχειρουργικής επέμβασης και δείχνει ότι η αυτόλογη μετάγγιση αίματος μπορεί να μειώσει την ανάγκη μετάγγισης, τις χειρουργικές επιπλοκές, τον χρόνο νοσηλείας και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Η ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει ότι, αν χρησιμοποιηθεί αυτο-μετάγγιση στους ασθενείς, που κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς – αφαιρώντας δύο μονάδες αίμα στο ξεκίνημα της επέμβασης και χορηγώντας αυτές στον ασθενή στο τέλος – τότε οι ανάγκες για μετάγγιση ξένου αίματος μειώνονται σημαντικά από 70% σε 40%.

Επίσης μειώνεται η διάρκεια νοσηλείας κατά μία ημέρα, καθώς και οι επιπλοκές από τη μετάγγιση ξένου αίματος. O κ. Αυγερινός είχε ήδη από το 2013 παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιοχειρουργικής σχετική μελέτη για την αυτόλογη μετάγγιση αίματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ