Tο ανεβοκατέβασμα της σκάλας τελικά, δεν αποτελεί την… καλύτερη γυμναστική, καθώς με την τριβή των χόνδρων των αρθρώσεων που προκαλείται οδηγεί δραματικά στην αλλοίωσή τους και μάλιστα, ανεξάρτητα από την ηλικία.
Στην πανηγυρική κατάρριψη του μύθου, αναφέρεται ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης, Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπεδικού Τμήματος της Κλινικής Λευκός Σταυρός, Επιστημονικός Συνεργάτης των νοσοκομείων Metropolitan, Ευρωκλινική, Ιατρικό Π. Φαλήρου και American Medical Center of Nicosia.
«Οι 9 στους 10 που αποφεύγουν το ασανσέρ και θεωρούν το ανέβασμα ή και το κατέβασμα σκάλας μέσο εκγύμνασης θα επισκεφθούν πολύ σύντομα τον ορθοπεδικό τους, γιατί η επίπτωση στη φθορά των γονάτων και των ισχίων τους είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη» προσθέτει ο κ. Κατσιφαράκης, κρούοντας συγχρόνως το καμπανάκι κινδύνου και για τις ασκήσεις με την ίδια λογική (steps) που εφαρμόζουν κάποια γυμναστήρια, ασκήσεις που προκαλούν τεράστια προβλήματα στα γόνατα των γυμναζόμενων και ειδικά στις επιγονατιδομηριαίες αρθρώσεις.
Οι αρθρώσεις καταστρέφονται και επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη ακόμα περισσότερο αν το ανέβασμα σκάλας συνοδεύεται και από μεταφορά βάρους, ακόμα και απλού όπως οι σακούλες του σούπερ μάρκετ, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο αν κάποιος έχει χειρουργηθεί για κάποια ορθοπεδική πάθηση.
«Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων πραγματοποιούν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής είναι το πώς θα γυρίσουν στο σπίτι τους και πώς θα ανέβουν κάποια σκαλιά, με την αγωνία τους να κορυφώνεται, αν το σπίτι τους δεν διαθέτει ασανσέρ», καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Κατσιφαράκης, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως ένα μεγάλο ποσοστό από εκείνους που επισκέπτονται τον ορθοπεδικό χειρουργό με οστεορθρίτιδα ισχύων και γονάτων, αναφέρουν ότι συνήθως “πηγαίνουν απ΄ τη σκάλα”.