Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Χάπι ή ρινικό σπρέι αντί εμβολίου κατά του Κορονοϊού

Εναλλακτικές μεθόδους πρόληψης του Κορονοϊού εξετάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως αποκαλύπτει η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ η ομάδα της αναζητά μεθόδους ανοσοποίησης και νέους τρόπους χορήγησης του εμβολίου κατά του Κορονοϊού, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ένα χάπι ή ένα ρινικό σπρέι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να προστατευτούν από τον Κορονοϊό, στο μέλλον, μόνο με τη χρήση ενός χαπιού. 
 
Συγκεκριμένα, η Σάρα Γκίλμπερτ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε ανοιχτά πως η ομάδα της επικεντρώνεται στο να βρει νέες τεχνικές χωρίς ένεση για τη χορήγηση του εμβολίου κατά του Κορονοϊού, κάνοντας λόγο αρχικά για ένα ρινικό σπρέι όμοιο με αυτό που χορηγείται στα παιδιά για την πρόληψη της γρίπης είτε με τη μορφή δισκίων όπως γινόταν κατά της πολιομυελίτιδας.

 
“Αυτά θα ήταν όχι μόνο υπέροχα νέα για τα άτομα που φοβούνται τις βελόνες, αλλά θα μπορούσα να δώσουν μία ανάσα στο ζήτημα εφοδιασμού των εμβολίων που έχουν καθυστερήσει την διανομή των εμβολίων σε διεθνές επίπεδο”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Γκίλμπερτ και προσθέτει ότι η χρήση χαπιών ή ρινικού σπρέι μπορεί να στοχεύσει πιο αποτελεσματικά τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, τον λαιμό και τη μύτη.

“Όπως γνωρίζετε, όλα τα εμβόλια έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή ως ενδομυϊκές ενέσεις. Αυτός δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από λοίμωξη από έναν ιό του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην άνω αναπνευστική οδό και στην κατώτερη αναπνευστική οδό, εκεί όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη.”, δηλώνει η καθηγήτρια Γκίλμπερτ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Φεβρουαρίου ο υπεύθυνος για την στρατηγική εμβολιασμού στη Βρετανία είχε δηλώσει ότι οι πολίτες θα μπορούσαν στο μέλλον να λαμβάνουν ένα χάπι αντί του εμβολίου, αναφέροντας στην εφημερίδα “Telegraph”, o Ναντίμ Ζαγουάι, ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι επιστήμονες επεξεργάζονται κυρίως πώς θα καταστήσουν ανθεκτικά τα εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις του Κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ