Πάνω από 20 τύπους καρκίνου θα μπορούσε να εντοπίσει πειραματική εξέταση αίματος

Ένα σημαντικό βήμα στην ανίχνευση του καρκίνου, που απειλεί εκατομμύρια ζωές, έκαναν επιστήμονες. Νέα αιματολογική εξέταση θα μπορούσε να βρει πάνω από 20 τύπους καρκίνου, επιτρέποντας την ταυτοποίηση και την αντιμετώπιση περιπτώσεων πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana-Farber της Βοστώνης, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού συνεδρίου για τον καρκίνο (ESMO), που γίνεται στη Βαρκελώνη, η νέα αιματολογική εξέταση – που εντοπίζει τις αλλαγές στα γονίδια, καθώς εξελίσσεται η ασθένεια – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ξεκινά νωρίτερα η θεραπεία, οπότε οι πιθανότητες να πετύχει, είναι περισσότερες.

Το 99,4% των διαγνώσεων ήταν σωστό (ακόμη και σε καρκίνους ωοθηκών και παγκρέατος, που θεωρούνται δύσκολοι στον εντοπισμό), μόνο στο 0,6% των περιπτώσεων έγινε λάθος.

Η εξέταση κατάφερε να ανιχνεύσει το ένα τρίτο των ασθενών με την ασθένεια σε πρώτο στάδιο και τα τρία τέταρτα των ασθενών σε δεύτερο στάδιο – επί του παρόντος μόνο οι μισοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση πριν η ν΄όσος φθάσει στο τρίτο ή στο τέταρτο στάδιο.

Μέσω της εξέτασης οι επιστήμονες αναζητούν μη φυσιολογικά μοτίβα μεθυλίωσης στο DNA, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Geoffrey Oxnard δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης καταδεικνύουν ότι τέτοιες προσεγγίσεις είναι ένας εφικτός τρόπος για τον εντοπισμό ατόμων με καρκίνο».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν DNA χωρίς κύτταρα – το οποίο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, αφού αποκολληθεί, μετά τον θάνατο του γονικού του κυττάρου – σε περισσότερα από 3.500 δείγματα αίματος.

Τα δείγματα προέρχονταν από 1.500 και πλέον ασθενείς με καρκίνο και από περισσότερες από 2.000 άτομα χωρίς καρκίνο.

Τα δείγματα ασθενών περιελάμβαναν περισσότερους από 20 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, της χοληδόχου κύστης, του γαστρικού, κεφαλής-τραχήλου, λευχαιμίας, πολλαπλού μυελώματος, του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ