Πάνω από το 50% των ασθενών δεν ακολουθεί σωστά την φαρμακευτική του αγωγή

Πάνω από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.

Όμως η μη ακριβής συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα, καθώς αυξάνει τα περιστατικά που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη και νοσηλεία επιβαρύνοντας κατ΄ επέκταση, και τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί η διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων.

Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς.

Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με την εταιρία Noufio Communication Services, προχώρησε στη δημιουργία ενός καινοτόμου συστήματος Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας και της Συμμόρφωσης των ασθενών με αυτή.

Το σύστημα Take Care, μετά από 2 χρόνια δοκιμών και εξέλιξης, αναβαθμίζεται, εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες και γίνεται πιο χρήσιμο και «εύκολο» για το κοινό και τον φαρμακοποιό.

Η παρουσίαση του συστήματος έγινε χθες από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και την γενική διευθύντρια της Noufio Σοφία Κούνουπα.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για τον ρόλο των φαρμακείων στη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή ο κ. Βαλτάς επισήμανε ότι «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, τόσο για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων του συστήματος.

Το Τake Care με τις αναβαθμισμένες δυνατότητές του αποτελεί μια προσφορά των φαρμακοποιών τόσο προς τους ασθενείς, όσο και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας ότι ο Φαρμακοποιός ως επιστημονική οντότητα, όσο και το Φαρμακείο ως φυσικός χώρος, δεν υποκαθίστανται και δεν αναπληρώνονται».

Συμπλήρωσε επίσης, ότι «Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετούν τη συμμετοχή των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και την πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς, καθιστούν τα φαρμακεία και τον φαρμακοποιό πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας».

Από την πλευρά της, η κ. Κούνουπα, παρουσίασε την πλατφόρμα του TAKE CARE, τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους πολίτες, αναφερόμενη στα οφέλη από την εφαρμογή της.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυναν ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, κα Ελένη Σκαλτσά, ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, και ο senior director, Τραπεζική Μικρών Επιχειρήσεων & Επαγγελματιών της Τράπεζας Πειραιώς κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Το πρόγραμμα του Take Care υλοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και της Pfizer Hellas.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ