Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με οικογενειακές συγκεντρώσεις, γιορτινό κλίμα και φυσικά… φαγητό. Ωστόσο, για πολλούς, οι μέρες αυτές συνοδεύονται και από άγχος για τις θερμίδες και την επίδραση της υπερκατανάλωσης στο βάρος και την υγεία τους.
Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει αρνί ή κατσίκι, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τσουρέκια, αυγά και γλυκά. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη, που μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και το καρδιαγγειακό, ειδικά σε άτομα με προβλήματα υγείας.
Ενδεικτικά, μια μερίδα αρνιού μπορεί να περιέχει πάνω από 400 θερμίδες, ενώ η μαγειρίτσα, ανάλογα με την ποσότητα λαδιού, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 300 θερμίδες. Ένα μόνο πασχαλινό αυγό δίνει περίπου 70-80 θερμίδες, και το τσουρέκι, αν καταναλωθεί σε γενναίες ποσότητες, προσθέτει σημαντικά στον ημερήσιο απολογισμό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τη χαρά του εορτασμού. Το «κλειδί» βρίσκεται στην ισορροπία και το μέτρο. Μικρές μερίδες, κατανάλωση με αργό ρυθμό, καλή ενυδάτωση και αποφυγή του τσιμπολογήματος μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Επίσης, η ένταξη σαλάτας και ελαφρών συνοδευτικών στο τραπέζι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη και στον κορεσμό.
Η σωματική δραστηριότητα, ακόμα και μια απλή βόλτα μετά το φαγητό, βοηθά στην καλύτερη πέψη και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Αντί για αυστηρές δίαιτες «αποτοξίνωσης» μετά το Πάσχα, μια επιστροφή στη φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή είναι η πιο ασφαλής και υγιής λύση.
Εν τέλει, το Πάσχα είναι μια γιορτή χαράς και επανένωσης. Με λίγη προσοχή, μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς τύψεις, κρατώντας μια στάση φροντίδας απέναντι στον εαυτό μας και στο σώμα μας.