Περί τα 90 νέα περιστατικά κορονοϊού νοσηλεύονται

Ανησυχία υπάρχει στις υγειονομικές αρχές από την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Έντονη συζήτηση για την επιβολή ευρείας χρήσης μάσκας.

Είναι γεγονός ότι από την αρχή του Ιουλίου τα συνολικά νέα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 465, αριθμός αρκετά σημαντικός, με τα περίπου 270 να συνδέονται με ταξίδι. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως στοιχεία για τα πιο σοβαρά περιστατικά, σύμφωνα με πληροφορίες 90 άτομα νοσηλεύονται, 14 εξ αυτών σε κλίνες ΜΕΘ.

Ο αριθμός δεν είναι καθόλου μικρός αν αναλογιστεί κανείς το πως ξέσπασε στη χώρα η επιδημία, με μερικές δεκάδες κρούσματα σε Έλληνες που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  με βάση τα στοιχεία από το Κυβερνητικό παρατηρητήριο για τον Covid-19 από την αρχή του Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 88 νέα κρούσματα στην Αττική (πολλά από τα οποία σε ταξιδιώτες), 125 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 119 στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ χαρακτηριστική είναι η αύξηση στα Επτάνησα στα 40 από 14.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές αναφορές νέων κρουσμάτων, πλέον, ακόμη και περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν σχετικά περιστατικά, πλέον έρχονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εστίες επιδημίας. Χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο νησί της Πάρου, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε κρούσμα και στην Άρτα.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της χθεσινής συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν αν θα πρέπει να επιβληθεί η ευρεία χρήση στους κλειστούς χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται πως απομακρύνεται, τουλάχιστον προς παρόν.

Βέβαια, «αγκάθι» χαρακτηρίζεται η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και των κανόνων περιορισμού της διασποράς, ειδικά στο χώρο της εστίασης. Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκαλούν η πλημμελής χρήση ή πλήρης απουσία μάσκας από το προσωπικό εστιατορίων, καφετεριών κλπ. Με στόχο να υπενθυμίσει τους κανόνες που ισχύουν για την προστασία από τον κορονοϊό σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά σε ό,τι αφορά το προσωπικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να εκδώσουν αύριο σχετική εγκύκλιο.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο θα υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των καταστημάτων εστίασης, για τα οποία βέβαια πρόσφατα καταργήθηκε ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Ειδικότερα, με πρόσφατη ΚΥΑ καταργήθηκε το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα εν λόγω καταστήματα, αλλά διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής, πάντως, τέθηκε και το θέμα των επισκεπτών από χώρες με υψηλή διασπορά του κορονοϊού, όπως η Βρετανία και η Σουηδία. Ειδικότερα, οι επιστήμονες φαίνεται να τείνουν προς την εισήγηση για επέκταση του υποχρεωτικού αρνητικού τεστ, 72 ώρες πριν την άφιξη στη χώρα μας, και για επισκέπτες από αυτές τις χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ