Μελέτη δείχνει ότι η χαμηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ για 20 χρόνια
Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) και τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες (ADRD). Ενώ πολλές μελέτες εξέτασαν συσχετίσεις μεταξύ διατροφής και άνοιας σε σύντομες χρονικές περιόδους, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε την έκθεση σε διάστημα 20 ετών.
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα φυτικά ποτά όπως το τσάι και το κρασί. Τα φλαβονοειδή συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης φλεγμονής. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια άλλη πηγή φλαβονοειδών.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η χαμηλή πρόσληψη τριών τύπων φλαβονοειδών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την υψηλότερη πρόσληψη. ΕΙΔΙΚΑ:
• Η χαμηλή πρόσληψη φλαβονολών (μήλα, αχλάδια και τσάι) συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ.
• Η χαμηλή πρόσληψη ανθοκυανινών (μύρτιλα, φράουλες και κόκκινο κρασί) συσχετίστηκε με τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠ-Υ.
• Η χαμηλή πρόσληψη πολυμερών φλαβονοειδών (μήλα, αχλάδια και τσάι) συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ADRD.
Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για την AD.
«Η μελέτη μας δίνει μια εικόνα του πώς η διατροφή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση ενός ατόμου, καθώς μπορέσαμε να εξετάσουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση άνοιας των συμμετεχόντων», δήλωσε ο Paul Jacques , ανώτερος συγγραφέας και διατροφολόγος επιδημιολόγος. στο USDA HNRCA. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη της νόσου μέσω μιας υγιεινής διατροφής αποτελεί σημαντικό παράγοντα».
Οι ερευνητές ανέλυσαν έξι τύπους φλαβονοειδών και συνέκριναν τα μακροπρόθεσμα επίπεδα πρόσληψης με τον αριθμό των διαγνώσεων AD και ADRD αργότερα στη ζωή. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή πρόσληψη (15ο εκατοστημόριο ή χαμηλότερη) τριών τύπων φλαβονοειδών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την υψηλότερη πρόσληψη (μεγαλύτερη από το 60ο εκατοστημόριο ). Παραδείγματα των επιπέδων που μελετήθηκαν περιελάμβαναν:
- Η χαμηλή πρόσληψη ( 15ο εκατοστημόριο ή χαμηλότερη) ήταν ίση με καθόλου μούρα (ανθοκυανίνες) ανά μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα (φλαβονόλες) και καθόλου τσάι (φλαβονοειδή πολυμερή).
- Η υψηλή πρόσληψη (60ο εκατοστημόριο ή υψηλότερη) ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες (ανθοκυανίνες) το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα (φλαβονόλες) και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα (φλαβονοειδή πολυμερή).
«Το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι και τα μούρα είναι καλές πηγές φλαβονοειδών», είπε η πρώτη συγγραφέας Esra Shishtar, η οποία την εποχή της μελέτης ήταν διδακτορική φοιτήτρια στο Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts στο Πρόγραμμα Διατροφικής Επιδημιολογίας στο USDA HNRCA. «Όταν κοιτάμε τα αποτελέσματα της μελέτης, βλέπουμε ότι τα άτομα που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από την κατανάλωση περισσότερων φλαβονοειδών είναι άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης και δεν χρειάζονται πολλά για να βελτιωθούν τα επίπεδα. Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα ή μερικά μούρα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα θα ήταν αρκετά», είπε.
Ο Ζακ είπε επίσης ότι τα 50, η κατά προσέγγιση ηλικία κατά την οποία αναλύθηκαν για πρώτη φορά τα δεδομένα για τους συμμετέχοντες, δεν είναι πολύ αργά για να γίνουν θετικές διατροφικές αλλαγές. «Ο κίνδυνος της άνοιας αρχίζει πραγματικά να αυξάνεται μετά την ηλικία των 70 ετών και το μήνυμα «λήψη στο σπίτι» είναι, όταν πλησιάζεις τα 50 ή λίγο μετά, θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι μια πιο υγιεινή διατροφή αν δεν το έχεις κάνει ήδη», είπε.