Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε από τη ζωή περίπου 90 λεπτά αφότου ήχησε το ξυπνητήρι του, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.
Ο ποντίφικας άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Βατικανό, σε ηλικία 88 ετών. Όπως ανέφεραν οι θεράποντες ιατροί του, ο θάνατός του επήλθε «ειρηνικά».
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ξύπνησε στις 6 π.μ., αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία γύρω στις 7 π.μ., και στις 7:35 π.μ. υπέστη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το Βατικανό επιβεβαίωσε πως ο Πάπας πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκάλεσε κώμα και οδήγησε σε μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου.
Ο Dr. Andrea Arcangeli, διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας του Κράτους του Βατικανού, ανέφερε ότι ο Πάπας είχε ιστορικό σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία περιλάμβαναν πολυμικροβιακή διπλή πνευμονία, βρογχεκτασίες, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ο θάνατος του Αργεντινού Ποντίφικα σημειώθηκε λιγότερο από ένα μήνα αφότου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά από 38 ημέρες νοσηλείας λόγω διπλής πνευμονίας.
Είχε επιστρέψει στο Βατικανό στις 23 Μαρτίου, όπου ακολούθησε πρόγραμμα αποκατάστασης, με ασκήσεις αναπνοής, κινησιοθεραπεία και εξάσκηση στην ομιλία. Παρά την αισιοδοξία των γιατρών, του είχε συστηθεί δίμηνη περίοδος ανάρρωσης.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, είχε σύντομη συνάντηση με το βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας, ενώ την Κυριακή του Πάσχα συνάντησε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επίσης επισκέφθηκε τη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε και επιθεώρησε έργα συντήρησης στον Άγιο Πέτρο. Τη Μεγάλη Πέμπτη είχε συνάντηση με εβδομήντα κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα Ρετζίνα Τσέλι στη Ρώμη.
Κατά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη, ευχήθηκε «Καλό Πάσχα» και περιηγήθηκε στην πλατεία με το Papamobile. Πολλοί παρατήρησαν ότι ήταν εμφανώς εξασθενημένος.
Σημειώθηκε δε ότι δεν φορούσε ρινική κάνουλα, όπως είχε κάνει στο παρελθόν μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.
Παρά τις ιατρικές συστάσεις για ξεκούραση, ο Ποντίφικας κινήθηκε με το όχημά του επί 50 λεπτά ανάμεσα στο πλήθος, δείχνοντας αποφασισμένος να τιμήσει το έργο του μέχρι τέλους.
Λίγο νωρίτερα, είχε απευθυνθεί στους πιστούς από το μπαλκόνι λέγοντας: «Αδελφοί και αδελφές, Καλό Πάσχα», προτού ένας βοηθός του διαβάσει την υπόλοιπη ευλογία Urbi et Orbi, στην οποία καλούσε για ειρήνη στην Ουκρανία και τη Γάζα.