Pharmathen: Με το βλέμμα στην Κίνα, εγκαινιάζει νέα μονάδα ειδικής τεχνολογίας στις Σάπες Ροδόπης

«Αρωγός στις επενδυτικές προσπάθειες του ελληνικού επιχειρείν θα είναι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία θα είναι πρόθυμη να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

Και αυτό γιατί όταν μια εταιρία επενδύει χρήματα, επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο στη χώρα».

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εγκαινίασε τη νέα μονάδα ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης της Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, μια επένδυση που εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρίας ύψους 200 εκ. ευρώ για την προηγούμενη τετραετία.

Ο υπουργός προανήγγηλε ότι θα ακολουθήσουν και οι επενδυτικές προσπάθειες άλλων τριών ελληνικών επιχειρήσεων σύντομα, επισημαίνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα ο τόπος να κάνει μια στροφή προς ένα λαμπρότερο μέλλον».

Νωρίτερα, εξήρε την επιχειρηματική δραστηριοποίηση της Pharmathen, επισημαίνοντας ότι έχει επενδύσει στο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό και ότι τέτοιες εταιρίες χρειαζόμαστε για να προχωρήσει η χώρα, για να προσθέσει ότι συνολικά ο κλάδος του φαρμάκου παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη πέραν της αμιγώς παραγωγικής του δραστηριοποίησης.

Ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε τη Pharmathen ως επιχείρηση πρότυπο καθώς επενδύει συστηματικά στην έρευνα, παράγει προϊόντα με βάση τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, είναι κερδοφόρα και ταυτόχρονα έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, με έμφαση στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας – πολύ περισσότερο σε περιοχές νευραλγικής σημασίας όπως η Θράκη.

Τα εγκαίνια της Νέας Μονάδας Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης του ελληνικού φαρμακευτικού Ομίλου Pharmathen πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις στις Σάπες Ροδόπης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Βασίλης Κάτσος της Pharmathen δήλωσε: «Η Pharmathen αποτελεί αυτή τη στιγμή μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας, με κύκλο εργασιών άνω των 200 εκ. ευρώ και πάνω από 100 πατέντες κατοχυρωμένες. Διαθέτει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο επιχείρησης στη χώρα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 πρώτων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις συνολικά, ενώ τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε 85 χώρες. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, ενώ διαφοροποιείται κατά τη δραστηριοποίησή της σε τεχνογνωσία και σε μάνατζμεντ».

Η επένδυση στις Σάπες ξεκίνησε με 41 εκ. ευρώ, η επέκταση της νέας μονάδας βραδείας αποδέσμευσης ενεσίμων αύξησε την επένδυση στα 100 εκ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα έχουν διατεθεί για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Σημείωσε πως «με τη νέα επένδυση αποδεικνύεται έμπρακτα για μια ακόμα φορά η δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, η δυναμική της Pharmathen, η δυναμική και τα οφέλη του κλάδου για τη χώρα μας.

Επενδύουμε στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τους ανθρώπους μας, πάμε κόντρα στις εξελίξεις και χαράσουμε τον δικό μας δρόμο.

Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του».

Αντίστοιχα, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner BC Partners τόνισε:«Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο».

Ο κ. Δημήτρης Καδής, Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen υπογράμμισε: «Βασική φιλοδοξία μας στην Pharmathen είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.

Αισθανόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί οι πρώτες εγκρίσεις αυτών των προϊόντων είναι ήδη γεγονός.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό μας πλάνο, που αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δις. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

Ωστόσο το πιο πολύτιμο συστατικό της επιτυχίας μας είναι οι άνθρωποί μας, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά. Στόχος μας είναι να αποτελούμε εργοδότη επιλογής για τους καλύτερους του κλάδου μας, σε παγκόσμιο επίπεδο και ελπίζουμε να συμβάλλουμε και εμεις με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια ώστε το brain drain να μετατραπει σε brain gain για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες».

Επενδύσεις 300 εκ. ευρώ

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο συνολικού ύψους της τάξης των 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία και προανήγγηλε την κυκλοφορία άμεσα 8 νέων προϊόντων, ενώ σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων της στις ΗΠΑ.

Επόμενος στόχος της Pharmathen είναι η αγορά της Κίνας, καθώς και η επένδυση στην τεχνολογία της βραδείας αποδέσμευσης φαρμάκων, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη συμμόρφωση του ασθενή. Έτσι, το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρίας στρέφεται στη βραδεία αποδέσμευση για αντικατάσταση θεραπειών που χρειάζεται να λαμβάνονται συχνά, να μετατρέπονται σε χορηγούμενες ανά μήνα ή τρίμηνο.

Η νέα πρωτοποριακή μονάδα είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δις. δισκία και τα 2 δις. κάψουλες.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές/ ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40εκ ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ