Πιο γερά τα παιδιά που παίζουν αυτά τα παιχνίδια

Σκοινάκι, κούνια, τραμπάλα και γενικά ό,τι υπάρχει στις παιδικές χαρές και ανήκει στα λεγόμενα παραδοσιακά παιχνίδια, είναι αυτά που κρατούν τα παιδιά σε διαρκή κίνηση και συνεπώς πιο υγιή.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, που εξέτασαν τα επίπεδα εκγύμνασης και φυσικής δραστηριότητας παιδιών ηλικίας από 5 έως 17 ετών, βρήκαν ότι τα πιο υγιή παιδιά έκαναν κούνια, γύρω – γύρω όλοι και τραμπολίνο, αντί να έχουν μια ηλεκτρονική μικροσυσκευή ανά χείρας.

«Βρήκαμε ότι ο τύπος του εξοπλισμού των παιχνιδιών, που έχουν τα παιδιά στο σπίτι τους, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την σωματική άσκηση που κάνουν», δήλωσε η ερευνήτρια δημόσιας υγείας Dr Katrina Moss.

«Αυτά είναι καλά νέα, επειδή ο εξοπλισμός παιχνιδιού στο σπίτι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αλλάξει εύκολα. Δεν έχει να κάνει με τα πιο πολλά εξαρτήματα, αλλά με τον σωστό εξοπλισμό. Οι γονείς δεν χρειάζεται να βγαίνουν και να αγοράζουν κάθε παιχνίδι, απλώς πρέπει να έχουν τον σωστό συνδυασμό εξοπλισμού παιχνιδιών, για να υποστηρίζουν τη σωματική άσκηση του παιδιού τους».

Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, τα παιδιά πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, «για να μειώσουν τους κινδύνους της παχυσαρκίας και ασθενειών, όπως ο διαβήτης».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά, που είχαν πρόσβαση σε παραδοσιακό εξοπλισμό, στις παιδικές χαρές της γειτονιάς τους, για παράδειγμα, έκαναν τουλάχιστον μία ώρα άσκησης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, σε σύγκριση με εκείνα που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια.

Η Dr Moss πρόσθεσε: «Αν μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας, ώστε να είναι πιο ενεργά τώρα, αυτό προστατεύει την υγεία τους στο μέλλον και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών».

Αλλά οι λίγες παιδικές χαρές ή οι περιορισμένοι χώροι αναψυχής των παιδιών στα μεγάλα αστικά κέντρα και το γεγονός ότι μεγαλώνοντας δεν έχουν σχεδόν καθόλου ελεύθερο χρόνο να παίζουν έξω από το σπίτι, δεν βοηθάει στην φυσική δραστηριότητα των παιδιών και κατ’ επέκταση στην καλή τους υγεία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physical Activity and Health.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ