Πιστοποίηση γιατρών για συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης

Η εκπαίδευση και πιστοποίηση των γιατρών στη χορήγηση και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων κανναβινόλης, αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς η χρήση τους παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, ιδίως ψυχοφάρμακα, αντιυπερτασικά κ. ά.

Παράλληλα, τα κανναβινοειδή έχουν εντονότερες φαρμακευτικές επιδράσεις στους εφήβους, ιδίως όσον αφορά στις διαταραχές του χωρικού και χρονικού προσδιορισμού και στο θυμικό, ενώ η χρήση κατά την περίοδο της εφηβείας έχει συνδυαστεί με την ανάπτυξη επεισοδίων ψυχωσικού τύπου κατά την ενηλικίωση.

Η δε εξάρτηση που προκαλούν, έχει επιβεβαιωθεί και από μελέτες σε πειραματόζωα, φαίνεται ότι βασίζεται σε ένα «μοντέλο» διαφορετικό από εκείνο των οπιοειδών ή του αλκόολ.

Τα παραπάνω τόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κ. Κατερίνα Αντωνίου και την 8η και τελευταία διάλεξη του Γ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, που είχε τίτλο «Κανναβινοειδή: Φαρμακολογικές Ιδιότητες και Θεραπευτικές Εφαρμογές».

Η κα Αντωνίου αναφέρθηκε εκτενώς στις φαρμακολογικές επιδράσεις των κανναβινοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Περιέγραψε αναλυτικά την λειτουργία του «κανναβινοειδούς συστήματος» του εγκεφάλου και ανέπτυξε τους φυσιολογικούς μηχανισμούς των νευρομεταβιβαστών που ρυθμίζουν την λειτουργία του. Αναφέρθηκε σε μεγάλη σειρά νοσημάτων στα οποία έχει χορηγηθεί η κανναβινόλη, κυρίως ερευνητικά μέχρι σήμερα, σε φαρμακευτική μορφή.

Οι ενδείξεις χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης, αφορούν κυρίως αντιεμετική δράση στη χημειοθεραπεία, ορεξιογόνο δράση για την αντιμετώπιση της καχεξίας που συνοδεύει διάφορα νοσήματα και αναλγησία, με βασικότερη την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου και του πόνου στους καρκινοπαθείς.

Οι κύριες επιδράσεις που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνουν:

  • Αναλγησία
  • Υποκινητικότητα/ μειωμένη εγρήγορση
  • Διαταραχή στην ισορροπία και στον συντονισμό των κινήσεων
  • Δυσκολία στη προσοχή και τη μνήμη
  • Διέγερση της όρεξης
  • Αγγειοδιαστολή
  • Υπόταση
  • Ταχυκαρδία
  • Μείωση ενδοφθάλμιας πίεσης

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, δήλωσε τα εξής: «Είναι σωστό και σκόπιμο να επιτραπεί η ιατρική χρήση των κανναβινοειδών, δεδομένου ότι άλλα πολύ ισχυρότερα φάρμακα που επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως η μορφίνη, η πεθιδίνη, η κωδεΐνη, τα βαρβιτουρικά κ.α. χρησιμοποιούνται ευρύτατα και βοηθούν τους ασθενείς επί πολλά χρόνια. Η δοσολογία, οι ενδείξεις, οι αντενδείξεις και οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών, περιγράφονται σαφώς στη σύγχρονη φαρμακολογία και το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και με τα κανναβινοειδή. Οπωσδήποτε βέβαια, η ιατρική χρήση των κανναβινοειδών δεν πρέπει ποτέ να αποτελέσει την κερκόπορτα για την ελεύθερη χρήση των προϊόντων αυτών για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει θετικά και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών, η οποία όμως προϋποθέτει αυστηρά ελεγχόμενη συνταγογράφηση, στο πρότυπο χορήγησης οπιοειδών, βαρβιτουρικών και άλλων ναρκωτικών αναλγητικών φαρμάκων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ