Ποια είναι η δραστηριότητα που φέρνει πιο κοντά τα ζευγάρια

Είναι γνωστό, πως όταν τα ζευγάρια κάνουν κοινές δραστηριότητες έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν μεγαλύτερη οικειότητα. Ειδικά όταν αυτό γίνεται το πρώτο διάστημα της σχέσης, δίνεται η δυνατότητα να δουν και οι 2 σύντροφοι πτυχές του άλλου, που δεν έχουν γνωρίσει.

 Σύμφωνα με μία νέα μελέτη στο περιοδικό Journal of Marriage and Family, η τέχνη μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά, κάνοντας τον δεσμό πιο ισχυρό.

Οι ερευνητές μελέτησαν 20 ζευγάρια ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, στα οποία ανατέθηκε να κάνουν μία ψυχαγωγική δραστηριότητα μαζί, όπως να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια ή να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο ζωγραφικής. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ωκυτοκίνης πριν και μετά τη δραστηριότητα. Διαπιστώθηκε πως μετά το πέρας του σεμιναρίου, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα.

  • Η ωκυτοκίνη, ή αλλιώς η «ορμόνη της αγάπης», είναι μια πεπτιδική ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται στον υποθάλαμο. Παίζει ρόλο στους κοινωνικούς δεσμούς, στην αναπαραγωγή, στον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό. Συνήθως επίσης απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δεθούν και να νιώσουν ασφάλεια. Η ορμόνη αυτή μπορεί να απελευθερωθεί σύμφωνα με τους ειδικούς και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ζωγραφική.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ζωγραφικής ένιωσαν πιο έντονα συναισθήματα από εκείνους που δοκίμασαν άλλες δραστηριότητες. Ακόμη, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, οι άντρες που συμμετείχαν στο εν λόγω μάθημα απελευθέρωσαν δύο φορές περισσότερη ωκυτοκίνη.

«Ένα σεμινάριο ζωγραφικής δεν θεωρείται ένα συνηθισμένο ραντεβού με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, τα ζευγάρια που ζωγράφιζαν, δέθηκαν περισσότερο μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα, επιλέγοντας να αλληλεπιδράσουν» δήλωσε η Karen Melton, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι τα ζευγάρια που συμμετέχουν σε δραστηριότητες και μαθαίνουν μία νέα δεξιότητα, έχουν μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα νέα περιβάλλοντα μπορεί επίσης να τονώσουν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης. Για τα ζευγάρια, αυτό μπορεί ενδεχομένως να μεταφραστεί στην εξεύρεση νέων και συναρπαστικών δραστηριοτήτων για τις νυχτερινές τους εξόδους», πρόσθεσε η Melton.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ζευγάρια απελευθερώνουν περισσότερες «ορμόνες αγάπης», δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες, αντί για παράδειγμα να παίζουν επιτραπέζια στο σπίτι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ