Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να λάβετε συμπληρώματα βιταμινών;

 

Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών με την ελπίδα να ενισχύσετε την υγεία σας, ίσως έχετε διαβάσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες, κατά τις οποίες η λήψη των συμπληρωμάτων είναι πιο αποτελεσματική.

Υπάρχει ιδανική ώρα για την λήψη συμπληρωμάτων;

Η απάντηση εξαρτάται από τον τύπο της βιταμίνης ή του μεταλλικού στοιχείου που λαμβάνετε – και επίσης από το εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα:

  • Μπορείτε να λάβετε πολυβιταμίνες και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β ανά πάσα στιγμή, με ή χωρίς φαγητό. Η λήψη τους το πρωί είναι μια χαρά και μπορεί να σας βοηθήσει να συνηθίσετε να τα λαμβάνετε με συνέπεια.
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη D, η Α και η Ε καλύτερα να λαμβάνονται με φαγητό, για την πιο αποτελεσματική απορρόφηση από τον οργανισμό.
  • Εάν παίρνετε φάρμακα όπως στατίνες, φάρμακα θυρεοειδούς ή αντιβιοτικά, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν πρέπει να πάρετε τα συμπληρώματά σας λίγες ώρες μετά τα φάρμακά σας για να αποφύγετε τυχόν αλληλεπιδράσεις.
  • Εάν παίρνετε τόσο πολυβιταμίνη όσο και ξεχωριστά συμπληρώματα, όπως το ασβέστιο, αφήστε μερικές ώρες κενό μεταξύ τους, για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση. Ιδανικά συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για την καλύτερη λήψη τους.

Συζητήστε με το γιατρό σας το αν πραγματικά χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι ενήλικες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα, εκτός εάν παρατηρήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις ανεπάρκεια ή έλλειψη σε συγκεκριμένη θρεπτική ουσία, όπως το ασβέστιο.

Εάν εσείς και ο γιατρός σας τελικά αποφασίσετε, ότι θα επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την καλύτερη ώρα για την λήψη τους, ώστε να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά τους και να αποφύγετε επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ