Ποια οδοντόβουρτσα προστατεύει καλύτερα τα δόντια από περιοδοντίτιδα

Μετά από 11 χρόνια μελέτης Γερμανοί επιστήμονες απεφάνθησαν ποια οδοντόβουρτσα βοηθάει κάποιον να μη χάσει τα δόντια του από περιοδοντίτιδα.

Η νέα μελέτη έγινε δειγματοληπτικά σε 2.819 ενήλικες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Periodontology της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας. Από τους συμμετέχοντες, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα χρησιμοποιούσε το 18% στην αρχή της έρευνας και το 37% στο τέλος της μετά από 11 χρόνια.

«Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως λίγες μελέτες έχουν ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους σε βάθος χρόνου. Η έρευνά μας αναδεικνύει τα συγκριτικά οφέλη της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και την επιβράδυνση της περιοδοντίτιδας», ανέφερε ο Δρ. Πιτσίκα.

Όσοι έκαναν χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερη απώλεια δοντιών, σε σχέση με τους χρήστες παραδοσιακής οδοντόβουρτσας.

Τα οφέλη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερα για όσους χρησιμοποιούσαν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα τακτικά (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα). Επίσης το όφελος ήταν πιο ορατό για όσους δεν είχαν περιοδοντίτιδα ή είχαν μια ήπια μορφή της και όχι για όσους είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα καταστρέφει σταδιακά το οστό που περιβάλλει το δόντι, με τελική συνέπεια την απώλεια του τελευταίου. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, σύμφωνα με τη μελέτη, βοηθά τα δόντια να παραμένουν καλύτερα στερεωμένα στα ούλα και στα οστά. Όταν, όμως, η περιοδοντίτιδα έχει προχωρήσει, ούτε η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να αποτρέψει το χάσιμο των δοντιών.

«Οι άνθρωποι, που, ήδη, έχουν σχετικά καλή στοματική υγιεινή και μικρή περιοδοντική βλάβη, φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική ως προληπτικό εργαλείο και όχι όταν η περιοδοντίτιδα έχει, ήδη, προχωρήσει, οπότε οι άνθρωποι χρειάζονται πλέον περιοδοντική θεραπεία», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα να βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ