Όταν η ερωτική επιθυμία αρχίζει να μοιάζει με βρύση που στάζει και αργά και βασανιστικά εξαφανίζεται, το ζευγάρι απομακρύνεται και συχνά τραβάει ξεχωριστούς δρόμους.
Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το τι «σκοτώνει» την ερωτική επιθυμία. Πλείστες όσες επιστημονικές μελέτες, αλλά και η καθημερινή κλινική πράξη δείχνουν ότι δεν είναι μία η αιτία, αλλά πολλές και, μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ασυνείδητα επαναλαμβάνουμε κάποια μοτίβα συμπεριφορών, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μας απομακρύνουν από τους/τις συντρόφους μας.
Έχει ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό The Journal of Sex & Marital Therapy, το να νιώθουν ότι είναι το αντικείμενο της ερωτικής επιθυμίας είναι πιο σημαντικό για τους άνδρες (95%).
Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 300 ετεροφυλόφιλοι άνδρες, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, οι οποίοι είχαν σχέσεις διάρκειας από 7 μήνες μέχρι 45 χρόνια. To 88% από αυτούς είπε ότι υπήρχαν πράγματα, που μπορούσαν να κάνουν οι σύντροφοί τους, για να τους κάνουν να νιώσουν πιο επιθυμητοί. Είναι, δε, ενδιαφέρον ότι, όταν μιλούσαν για όσα μπορούσαν να κάνουν οι σύντροφοί τους, για να δείξουν τη σεξουαλική τους επιθυμία, πολλοί άνδρες περιέγραψαν πράξεις που ήταν ρομαντικές και όχι αμιγώς σεξουαλικές.
«Καθοριστικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία παίζουν η φάση της ζωής, στην οποία βρίσκεται το άτομο, καθώς και άλλες παράμετροι, όπως είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας και το στρες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από την απουσία της ερωτικής επιθυμίας στο ζευγάρι και να επηρεάζουν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες», λέει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD.
Οι κινήσεις – ματ
Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, οι κυριότερες αιτίες, που «τραυματίζουν» την ερωτική επιθυμία, είναι:
Το άγχος: Στο Νο1 της λίστας βρίσκεται το άγχος, κάτι που μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι τροχοπέδη για πάρα πολλά στην καθημερινότητά μας. Το άγχος μας «μπλοκάρει» και «διώχνει» την ερωτική επιθυμία με συνοπτικές διαδικασίες. Οπότε καλό είναι να μάθουμε κάποια στιγμή να το διαχειριζόμαστε.
Το αλκοόλ: Πολλές φορές πίνουμε ένα ποτό για να χαλαρώσουμε. Μέχρι εκεί καλά. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ. Τα αντανακλαστικά πέφτουν, το ίδιο και η ερωτική επιθυμία και κατ’ επέκταση ο ερεθισμός. Για να μην αναφέρουμε ότι να βλέπεις τον/τη σύντροφό σου μεθυσμένο/η ή «λιώμα», σε κάνει να μη θες να κάνεις σεξ μαζί του/της. Ένα ποτό μπορεί ενδεχομένως να σας χαλαρώσει. Ωστόσο το πολύ αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία. Το να βλέπει κάποιος τον σύντροφό του μεθυσμένο, αποτελεί, επίσης, παράγοντα έλλειψης διάθεσης. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το να πίνετε λιγότερο, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Τα φάρμακα: Στις παρενέργειες κάποιων φαρμάκων συμπεριλαμβάνεται και η μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Αυτό συνήθως αφορά σε αντικαταθλιπτικά, αντιϋπερτασικά, αντισυλληπτικά, αντιρετροϊκά, στη φιναστερίδη, στη χημειοθεραπεία.
«Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει τα φάρμακά του», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας.
«Αυτό, που μπορεί να βοηθήσει, είναι να απευθυνθεί ο ασθενής στον θεράποντα ιατρό του. Η αλλαγή σκευάσματος ή η αλλαγή στη δοσολογία μπορεί να βοηθήσει. Όμως, επαναλαμβάνω, σε κάθε περίπτωση ο ασθενής δεν αποφασίζει μόνος του, μιλάει με τον ιατρό που τον παρακολουθεί».
Ο λίγος και ο όχι καλός ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε καλά, πέρα από τη σωματική εξασθένηση, επηρεάζεται η ψυχική και η ερωτική μας διάθεση. Οτιδήποτε εμπλέκεται με τη χαλάρωση, που προέρχεται από έναν καλό ύπνο, μπορεί να παρεμβληθεί στη σεξουαλική λειτουργία – η κούραση επηρεάζει αρνητικά την επιθυμία.
Τα παιδιά: Όταν στο σπίτι ζουν παιδιά, το ζευγάρι δεν αισθάνεται άνετα να λειτουργήσει ερωτικά. Το ενδεχόμενο, ακόμη και η σκέψη, ότι μπορεί την ώρα του σεξ να εμφανιστεί κάποιο παιδί, διώχνει την ερωτική επιθυμία «στο φτερό». Μια λύση είναι να κάνει το ζευγάρι σεξ, όταν τα παιδιά κοιμούνται (εκτός αν τα παιδιά είναι στην εφηβεία, οπότε ξενυχτάνε, άρα αντίο σεξ).
Η εικόνα του σώματος: Όταν μας αρέσει η εικόνα μας, νιώθουμε επιθυμητοί. Σε αντίθετη περίπτωση, το να μην μας αρέσει ο εαυτός μας, πολύ συχνά συνδέεται με μειωμένη σεξουαλική διάθεση. Βέβαια παίζει ρόλο και το πώς μας βλέπει ο/η σύντροφός μας. Αν νιώθουμε ότι μας θέλει, πιθανόν να αρχίσουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα δικά του/της μάτια. Αν, πάλι, ο/η σύντροφός σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαβεβαιώστε τον/την ότι είναι επιθυμητός.
Τα προβλήματα στύσης: Άνδρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα σεξουαλικά τους «καθήκοντα» και η ανησυχία αυτή επηρεάζει αρνητικά την ερωτική επιθυμία τους.
Η χαμηλή τεστοστερόνη: Η τεστοστερόνη ενισχύει την ερωτική επιθυμία, σημειώνει ο κ. Ρόκκας. Με την πάροδο των ετών, όμως, η τεστοστερόνη μειώνεται. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ώριμοι ηλικιακά άνδρες χάνουν πάντα την επιθυμία να κάνουν σεξ. Η συμβολή του ειδικού ιατρού είναι συχνά καταλυτική.
Η εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση για πολλές γυναίκες σημαίνει το «τέλος» της θηλυκής τους υπόστασης και πολύ συχνά συνοδεύεται από πλήρη απουσία ερωτικής διάθεσης και επιθυμίας. Πέρα από την… τραμπάλα των ορμονών, η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος μπορούν να βοηθήσουν.
Κατάθλιψη: Το συγκεκριμένο νόσημα συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πλήρη απουσία της ερωτικής επιθυμίας. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, όπως και η τακτική άσκηση. Όταν ασκούμαστε, ο οργανισμός παράγει τις «ορμόνες της ευτυχίας», «μπουστάρει» τη συναισθηματική μας υγεία και ενεργοποιεί την ερωτική επιθυμία.