Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Υπουργού Υγείας

Τι αποκάλυψε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Βασίλης Κικίλιας

Προσλήψεις εντός 5 μηνών, λειτουργία των κλειστών  ΜΕΘ  και ηλεκτρονικό σύστημα για την εξυπηρέτηση των ασθενών από το ΕΚΑΒ, θα ναι οι άμεσες ενέργειες του Υπουργού Υγείας το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες. Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η τοποθέτηση των επόμενων διοικητών των νοσοκομείων θα συνοδεύεται και από σύναψη συμφωνητικού μεταξύ δημοσίου και αυτών που θα προβλέπει την πορεία επίτευξης των στόχων τους.

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι θα  με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας και συγκεκριμένων διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ το Υπουργείο ευελπιστεί να έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία τουλάχιστον σε 5 μήνες, αντί των 18 μηνών και πλέον που χρειάζονταν έως σήμερα.

«Αυτοί οι γιατροί θα πάνε πρώτα απ’ όλα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, επιταχύνονται οι διαδικασίες προκειμένου να ανοίξουν εγκαίρως κλειστά κρεββάτια σε ΜΕΘ. «Από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο έχουμε ενενήντα άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω του ιού της γρίπης. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε έτσι τους συνανθρώπους μας», ξεκαθάρισε.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αποδοτικότητας του συστήματος, ειδικά ενόψει της έναρξης της περιόδου της γρίπης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό σύστημα «διανομής, συλλογής, πληροφόρησης και απόφασης για τις ΜΕΘ». Το σύστημα το χειρίζεται το ΕΚΑΒ. Ο κ. Κικίλιας δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορ΄ά στην αύξηση των βαρδιών στα ακτινολογικά μηχανήματα ο Υπουργός Υγείας σημείωσε: «προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς περιμένοντας τεράστια χρονικά διαστήματα». Παράλληλα, έκανε λόγο για εξορθολογισμό των λιστών στα χειρουργεία αλλά και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΤΕΠ, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Ειδικά για τη λειτουργία των δομών υγείας σε όλη την περιφέρεια και ιδίως στα νησιά, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να έρχεται Αύγουστος για να πάει κάποιος να καλύψει τις τρύπες και τα κενά σε αυτά τα ιατρεία, σε αυτά τα κέντρα κλπ. Από το χειμώνα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση για τις ανάγκες όπως έχει μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ή ένας δημόσιος οργανισμός. Έτσι πρέπει να έχει και το Υπουργείο Υγείας».

Ο ρόλος των Διοικητών

Συμφωνητικό με το ελληνικό κράτος για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, που έχουν να κάνουν με την υγεία και ασφάλεια των ασθενών, θα υπογράφει κάθε διοικητής νοσοκομείου για να προσληφθεί, όπως ξεκαθάρισε ο Β. Κικίλιας.

Για τον Υπουργό Υγείας, δεν νοείται διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου που να μην είναι επί τόπου σε ώρα εφημερίας. «Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου, που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στην εφημερία του νοσοκομείου. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος πλέον διοικητής και υποδιοικητής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, είναι στην ώρα της μάχης, εκεί που οι πολίτες έρχονται και αγωνιούν για τον συγγενή τους και πρέπει να λάβουν θεραπεία, να είναι εκεί μαζί με τους γιατρούς και να στηρίζουν τα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπεύθυνοι είμαστε όλοι και άρα από την κορυφή προς τα κάτω πρέπει να υπάρχει λογοδοσία», υπογράμμισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ