Πώς η βιταμίνη D προστατεύει από σοβαρές μορφές της Covid-19

  • Ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών (υποξία, πρόωρος θάνατος) όταν διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους (τουλάχιστον 30 ng/mL 25 υδροξυβιταμίνης D).

Αυτό δείχνει νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One».

Οι ερευνητές, , ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς, οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω Covid-19

Με βάση τα κριτήρια του CDC, μεταξύ των ασθενών της μελέτης, το 74% είχε σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και το 32,8% διέθετε επάρκεια σε βιταμίνη D. Μετά την προσαρμογή για παράγοντες σύγχυσης, υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επάρκειας της βιταμίνης D και της μείωσης της κλινικής βαρύτητας και των επιπέδων θνησιμότητας των ασθενών.

Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση μίας λοίμωξης).

Η σημαντική μείωση της CRP στον ορό, μαζί με το αυξημένο ποσοστό λεμφοκυττάρων υποδηλώνει ότι η επάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης πιθανώς μειώνοντας τον κίνδυνο για καταιγίδα κυτοκινών.

  • Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήσαν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).

«Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της «καταιγίδας κυτταροκινών» και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19», δήλωσε ο δρ Χόλικ.

Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορονοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης.

Άλλη πρόσφατη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει γενικότερα την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων Covid-19 ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ