Πως μπορείτε να αυξήσετε τον «χρόνο ζωής» σε κάποιες τροφές

Για την αύξηση του χρόνου συντήρησης των τροφίμων, η τεχνολογία επεμβαίνει ανάλογα.

Η αύξηση του χρόνου ζωής των τροφίμων μπορεί να γίνει είτε μέσα από τη μείωση της θερμοκρασίας στην οποία πρέπει να βρίσκονται και να διατηρούνται, είτε με τη μείωση του μικροβιακού φορτίου ή τέλος με την αναστολή της δραστηριότητας των μικροβίων με τον αποκλεισμό της επαφής με το οξυγόνο.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε όμως και εσείς για να διατηρήσετε περισσότερο κάποιες τροφές:

Τυρί: Αφήστε το να αναπνεύσει. Τυλίγετε το τυρί με πορώδες υλικό. Αν δεν έχετε χαρτί για τυρί, τυλίξτε το με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη.

Βούτυρο: Μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη αν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα. Αυτό θα αποτρέψει τη αλλοίωσή του και την απορρόφηση μυρωδιών από τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο. Το βούτυρο που δεν έχει ανοιχτεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για περίπου τέσσερις μήνες. Στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί για περίπου ένα χρόνο.

Μαγιονέζα: Τοποθετήστε την στην πόρτα του ψυγείου ανάποδα.  Στο εσωτερικό του ψυγείου μπορεί να παγώσει, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί το λάδι και να ανέβει στο πάνω μέρος της συσκευασίας. Όταν φυλάσσεται στην πόρτα του ψυγείου μπορείτε να την καταναλώσετε ακόμα και 2-3 μήνες μετά την αγορά της.

Κόκκινα μπαχαρικά: Πάπρικα, πιπέρι cayenne και τσίλι σε σκόνη, θα παραμείνουν φρέσκα και θα διατηρήσουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους, το οποίο χάνουν γρήγορα αν εκτίθενται σε φως και θερμότητα. Ένας τρόπος για να τα κρατήσετε ζωντανά είναι τα τοποθετήσετε στην πόρτα του ψυγείου.

Ζάχαρη: Αποθηκεύστε τη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο στο οποίο θα βάλετε κάποιο προϊόν με περισσότερη υγρασία, όπως μία φέτα ψωμί ή φέτες μήλου. Η ζάχαρη θα απορροφήσει τη υγρασία και θα παραμείνει μαλακή.

Μέλι: Μπορείτε να επαναφέρετε το κρυσταλλωμένο μέλι τοποθετώντας το βάζο σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατέψτε το μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Μην βάζετε το μέλι στο ψυγείο, γιατί θα κρυσταλλώσει. Το μέλι μπορεί να διαρκέσει για πάντα, ακόμη και αν έχει ανοιχτεί η συσκευασία, λόγω των ενζύμων που βρίσκονται στο στομάχι της μέλισσας και τα οποία καταπολεμούν τα βακτηρίδια.

Αλεύρι: Το αλεύρι όταν ανοιχτεί είναι προτιμότερο να συντηρείται στο ψυγείο. Εάν δεν το χρησιμοποιείτε συχνά, αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, όπου μπορεί να αντέξει μέχρι και ένα χρόνο.

Ελαιόλαδο: Αποθηκεύστε το σε μικρά μπουκάλια. Μόλις ανοιχτεί, το ελαιόλαδο μπορεί να αλλοιωθεί και να αποκτήσει βαριά οσμή και πικρή γεύση, μετά από τρεις μήνες. Το φρέσκο ελαιόλαδο μυρίζει όπως οι πράσινες ώριμες ελιές και έχει μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Αν παρατηρήσετε περίεργες μυρωδιές, σαν να μυρίζει κραγιόν ή στόκο, είναι ένδειξη αλλοίωσης.

Πηγή: Reader’s digest

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ