Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η υιοθέτηση μίας φυτικής, χορτοφαγικής ή vegan διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal τον Μάιο, διαπίστωσε ότι σε ενήλικες που ακολουθούσαν φυτική διατροφή, τα επίπεδα της LDL ή της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης – που συχνά αποκαλείται “κακή” χοληστερόλη – μειώθηκαν κατά 10% και η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τους ενήλικες που τρώνε κρέας και φυτά.
Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν ή να ελέγξουν τη χοληστερόλη τους περιορίζοντας την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών που τρώνε. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά σε μαργαρίνες και μπισκότα, κράκερ και κέικ που αγοράζονται.
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – όπως ο σολομός και ο λιναρόσπορος – έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και οι διαλυτές φυτικές ίνες – που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το πλιγούρι, τα μήλα και τα λαχανάκια Βρυξελλών – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.
Η τακτική άσκηση, το να μην καπνίζετε, να χάσετε βάρος και να μην πίνετε πολύ αλκοόλ, όλα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.