Πως να προστατεύσετε τα νύχια σας από το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα

Οι λόγοι που τα νύχια γίνονται εύθραυστα, με αποτέλεσμα να σπάνε και να ξεφλουδίζουν, είναι πολλοί και σχετίζονται με παθολογικές και μη καταστάσεις.

Δείτε τις βασικές αιτίες που σπάνε τα νύχια μας:

Πληκτρολογείτε ασταμάτητα: Η συνεχής επαφή των νυχιών με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα και σπάσιμο των νυχιών.

Τα έχετε διαρκώς βαμμένα: Όλα τα βερνίκια νυχιών περιέχουν συστατικά που αφυδατώνουν και ξεραίνουν τα νύχια, με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνουν. Ακόμη και τα βερνίκια με τους λιγότερους ερεθιστικούς παράγοντες αφυδατώνουν και ξεραίνουν τα νύχια. Μην αφήνετε το βερνίκι για πάνω από πέντε μέρες στα νύχια σας.

Χρησιμοποιείτε βάση νυχιών: Αυτό που θεωρείται χρυσός κανόνας για ένα καλό μανικιούρ, αποδεικνύεται μάλλον επιβλαβές για τα νύχια σας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βάση για να στρωθεί μετά το βερνίκι έχουν δυνατές χημικές ουσίες που «τρώνε» την επιφάνεια των νυχιών, καθιστώντας τα πιο αδύναμα.

Δεν χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών: Το συνεχές πλύσιμο των χεριών προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα στο δέρμα και τα νύχια. Έτσι γίνονται επιρρεπή στο σπάσιμο και το ράγισμα. Χρησιμοποιείτε μετά το πλύσιμο των χεριών μία κρέμα, δίνοντας έμφαση στην περιοχή πάνω από τη μήτρα των νυχιών.

Κόβετε τα πετσάκια: Τα πετσάκια, δηλαδή τα κομμάτια δέρματος που εξέχουν στη βάση του νυχιού λειτουργούν προστατευτικά ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα. Όταν τα κόβετε, επιτρέπετε την είσοδο του νερού και των βακτηρίων στον οργανισμό σας που μπορεί να ξεράνουν τα νύχια σας. Αντί να κόβετε τα πετσάκια, σπρώξτε τα ελαφρά προς τα πίσω.

Έχετε έλλειψη κάποιας βιταμίνης:  Η βιταμίνης Β είναι δυναμωτική για τα μαλλιά και τα νύχια. Πιθανή  έλλειψή της μειώνει την αντοχή των νυχιών και τα κάνει εύθραυστα.

Χαμηλός σίδηρος: Αν παρατηρείτε βαθουλώματα στα νύχια, είναι πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και είναι απαραίτητη για τη μήτρα των νυχιών.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ