Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 το 2020, πολλά έργα, συμπεριλαμβανομένης της κοινοπραξίας CARE*, χρηματοδοτήθηκαν από το ΙΜΙ (το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά της ΕΕ) για τη διερεύνηση της ετοιμότητας για την πανδημία. Παρουσιάζουμε μια συνομιλία με τον Yves Lévy, τον συντονιστή του έργου, για να μάθουμε περισσότερα για τα επιτεύγματα της CARE.
Τι είχε σκοπό να επιτύχει το έργο CARE;
Η κοινοπραξία CARE είχε τρεις κύριους στόχους:
- να αναπτύξει θεραπευτικά μέσα για την τρέχουσα πανδημία COVID-19.
- να δημιουργήσει νέα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση μελλοντικών εστιών κορωνοϊού·
- να εμβαθύνει στην κατανόησή μας για τη φυσιοπαθολογία και τους ανοσολογικούς δείκτες του COVID-19 με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
Ουσιαστικά, η CARE στοχεύεινα επιταχύνει αποτελεσματικές θεραπείες για τον COVID-19 ενώ προετοιμάζεται για μελλοντικές απειλές πανδημίας.
Ήταν επιτυχής η CARE στην επίτευξη αυτών των στόχων;
Συνολικά, η CARE σημείωσε σημαντική πρόοδο προς τους στόχους της, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη φαρμάκων. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές χρειάστηκαν χρόνο περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως η αναγνώριση πιθανών υποψήφιων μορίων, καθώς και η εργασία με το μεταβαλλόμενο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάλλαξης του ιού. Οι κλινικές μελέτες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω αυτών των προκλήσεων. Ωστόσο, η CARE πέτυχε να αναπτύξει νέες ενώσεις (μικρά μόρια και αντισώματα) για μελλοντική ετοιμότητα για πανδημίες, με ορισμένους επιστημονικούς φορείς να συνεργάζονται ήδη για να προχωρήσουν περαιτέρω.
Μπορείτε να δώσετε μερικά παραδείγματα ορισμένων εργαλείων ή υποψηφίων φαρμάκων που ερευνήθηκαν ως μέρος του CARE;
Η κληρονομιά της CARE περιλαμβάνει έναν συμπαγή κατάλογο νέων υποψηφίων φαρμάκων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, που στοχεύουν σε διαφορετικούς ιικούς στόχους και με προκλινική απόδειξη της ιδέας που μπορεί να προβληθεί σε μια μελλοντική πανδημία.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι μια σειρά χημικών μολύβδου που έχει δείξει πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα παν-κορωνοϊού με χαμηλούς κινδύνους μετάλλαξης και αντοχής. Η Μονάδα Ανακάλυψης Φαρμάκων (DDU) του Πανεπιστημίου του Νταντί και η Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας της Novartis έχουν δημιουργήσει μια συνεργασία για να επιτρέψουν τη συνεχή ανάπτυξη μιας αντιιικής ένωσης ευρέως φάσματος για την ετοιμότητα για την πανδημία του κορωνοϊού, πέρα από τη CARE.
Οι προσπάθειες μιας άλλης ομάδας για τον εντοπισμό ενός ευρέως ενεργού και ισχυρού εξουδετερωτικού μονοκλωνικού αντισώματος που προέρχεται από τον ασθενή συνεχίζονται καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνέχισε να εξελίσσεται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και αντίσταση στη χυμική ανοσολογική απόκριση. Αυτό αποδεικνύεται από το mAb P4J15, το οποίο έχει δυνατότητες ως φάρμακο ευρέως φάσματος κατά του SARS-CoV-2 για την προφυλακτική προστασία πληθυσμών ασθενών σε κίνδυνο.
Τι είδους αντίκτυπο είχε το έργο στην καταπολέμηση του COVID-19;
Η CARE έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της κατανόησής μας για τον SARS-CoV-2 και στην επέκταση των διαθέσιμων θεραπευτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση του COVID-19. Το έργο της κοινοπραξίας για νέα υποψήφια φάρμακα και ερευνητικά εργαλεία και μοντέλα ήταν ζωτικής σημασίας, παρόλο που οι κλινικές μελέτες δεν ήταν δυνατές. Η έρευνά της έχει επίσης θέσει τις βάσεις για τη βελτίωση της ετοιμότητας για μελλοντικές πανδημίες, βελτιώνοντας τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά μια άλλη εστία.
Πώς συνέβαλε η συνεργασία με τόσους πολλούς συνεργάτες στην επιτυχία της CARE;
Το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ήταν ουσιαστικό. Συγκεντρώνοντας την τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού κόσμου, των φαρμακευτικών εταιρειών και των ερευνητικών ιδρυμάτων, η CAREμπόρεσε να κινηθεί πιο γρήγορα και να μοιραστεί πόρους, γνώση και τεχνολογία με τρόπους που δεν θα ήταν δυνατό αν λειτουργούσε μόνη της. Αυτή η συλλογική προσπάθεια βοήθησε να προωθηθεί η ανάπτυξη υποψηφίων φαρμάκων, νέων εργαλείων και μοντέλων για την καλύτερη καταπολέμηση του ιού.
Τι ακολουθεί για την κοινοπραξία CARE τώρα που ολοκληρώνεται το 2025;
Αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη άμεση συνέχεια για το CARE, η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει. Ορισμένοι συνεργάτες συνεχίζουν να εργάζονται για τις νέες ενώσεις που αναπτύχθηκαν μέσω της CARE, με νέες συνεργασίες σε εξέλιξη. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει ένα νέο έργο που ονομάζεται PANVIPREP , το οποίο βασίζεται στο έργο της CARE για την προώθηση της ανάπτυξης αντιιικών φαρμάκων και της ετοιμότητας για πανδημίες.
Πώς θα μοιραστούν τα αποτελέσματα του CARE στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα;
Η CARE δεσμεύεται στις αρχές της ανοιχτής επιστήμης. Όλα τα ερευνητικά δεδομένα έχουν γίνει διαθέσιμα μέσω πλατφορμών ανοιχτής πρόσβασης και περιοδικών με κριτές. Τα ευρήματα κοινοποιήθηκαν επίσης σε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις και τα δεδομένα, οι μεθοδολογίες και τα εργαλεία που δημιουργούνται από την κοινοπραξία είναι προσβάσιμα μέσω των σχετικών καναλιών (π.χ. του ιστότοπου ). Αυτό διασφαλίζει ότι το έργο της CARE μπορεί να συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.
Περισσότερες πληροφορίες και προβληματισμοί σχετικά με τη συνολική συμβολή της CARE στην ετοιμότητα μελλοντικής πανδημίας μπορείτε να βρείτε στο πλήρες άρθρο εδώ .
(*) Η κοινοπραξία CARE υποστηρίζεται από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων, μια συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.
ΠΗΓΗ: ΙΗΙ (IHI is a partnership for health research and innovation between the EU and Europe’s life science industries)