Μια εφαρμογή που κυκλοφορεί στα Αμερικανικά smartphons βασίζεται στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για να υπολογίσει πόσο χρόνο απομένει μέχρι τον θάνατό τους. Το … πόρισμα βγαίνει με μακάβριο χιούμορ στον χρήστη: μια κάρτα με το μήνυμα «Save the Date» του προτείνει να προγραμματίσει τον εορτασμό του τέλους της ζωής του.
Υπολογισμός μακροζωίας με 1,200 παραμέτρους
Αν και η συγκεκριμένη ημερομηνία θανάτου προφανώς δεν προορίζεται να είναι ακριβής — η αποποίηση ευθύνης της εφαρμογής αναφέρει ότι είναι «μόνο για διασκέδαση» — συνδέει τις προσωπικές σας συνήθειες με την πιθανότητα να ζήσετε μέχρι τα γεράματα και σας λέει ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα μπορούσαν να σας προσφέρουν περισσότερο χρόνο. Εξ ου και το μότο του Death Clock AI: «Μάθε την ημερομηνία σου. Άλλαξε τη μοίρα σου».
Χάρηκα που πήρα 17 χρόνια περισσότερα αντί για τα πενιχρά έξι, παρόλο που ήξερα ότι τα πράγματα με το Save the Date είναι απλώς μάρκετινγκ. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Brent Franson, είναι ειλικρινής σχετικά με την πραγματική αξία της εφαρμογής, η οποία παρέχει μια καλύτερη κατανόηση του πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία μας.
Ρώτησα τον 42χρονο Φράνσον τι του είχε πει το δικό του κουίζ. Έμαθε ότι θα πέθαινε σε ηλικία 78 ετών, που είναι περίπου το συνηθισμένο προσδόκιμο ζωής ενός λευκού άνδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη μία πλευρά, είπε: «Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά υγιή. Είμαι 42 ετών και αρκετά δραστήριος. Νομίζω ότι τρώω αρκετά καλά. Κυρίως δεν πίνω». Αλλά, πρόσθεσε, η A1C του, μια εξέταση που δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες, είναι «λίγο υψηλή» και ο αριθμός χοληστερόλης και η αρτηριακή του πίεση είναι επίσης προβληματικά υψηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υγεία της καρδιάς του θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχία στο μέλλον. Η εφαρμογή, είπε, «με ενημερώνει για αυτό με σαφήνεια… Πρέπει να το λάβω πολύ σοβαρά υπόψη».
Είχα μια παρόμοια αντίδραση. Ξέρω πόσο άσχημα κοιμάμαι και ξέρω πόσο σημαντικός είναι ένας καλός ύπνος. Αλλά όταν τα αποτελέσματά μου έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνω λόγω μιας διαταραχής ύπνου, ένιωσα μια στιγμή «αχα». Γνωρίζοντας ότι η βελτίωση του ύπνου μου θα εξάλειφε την κύρια απειλή θανάτου μου, ίσως να με παρακινούσε να κάνω κάτι γι’ αυτό, όπως να τηρώ ένα τακτικό πρόγραμμα, να αποφεύγω τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο, να ξεφορτωθώ τις οθόνες στην κρεβατοκάμαρά μου και να περιορίζω τους υπνάκους.
Στην πραγματικότητα, είπε ο Κάπλαν, «το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας καθορίζεται από το εισόδημα των γονιών σας, το μορφωτικό σας επίπεδο, το αν έχετε δουλειά, το αν ζείτε κατάντη ρυπογόνων χημικών διυλιστηρίων ή από ένα ραδιενεργό εργοστάσιο που ρίχνει κάτι στο νερό σας». Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι αδύνατο να αλλάξουν, επομένως η εφαρμογή δεν ρωτάει γι’ αυτούς. Το θέμα, είπε ο Φράνσον, είναι «να ρωτήσουμε για πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν».
Άλλοι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με μια εφαρμογή που προσφέρει ημερομηνία θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία και τον οικονομικό προγραμματισμό.
Ο Ryan Zabrowski, οικονομικός σύμβουλος, δήλωσε: «Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους συνταξιούχους είναι ο κίνδυνος να ζήσουν περισσότερο από όσο χρειάζονται. Ένα εργαλείο όπως η τεχνητή νοημοσύνη Death Clock θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λαμβάνουν πιο έξυπνες και πιο ενημερωμένες οικονομικές αποφάσεις». Εκτός, φυσικά, αν η πρόβλεψη είναι λανθασμένη.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε μια υπενθύμιση ότι έχουμε κάποιο έλεγχο στην υγεία μας με τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όποιος εισάγει προσωπικά δεδομένα σε μια εφαρμογή θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Το τελευταίο, προαιρετικό βήμα στην εφαρμογή Death Clock AI είναι μια δωρεάν δοκιμή του Σχεδίου Μακροζωίας (39 δολάρια ετησίως), το οποίο θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε πολλά από τα προσωπικά σας δεδομένα υγείας για εξατομικευμένη βοήθεια. Ωστόσο, η πολιτική απορρήτου της εφαρμογής αναφέρει ότι οι πληροφορίες που παρέχετε θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν σε επιχειρηματικούς συνεργάτες (συμβούλους ασφαλείας, παρόχους αναλυτικών στοιχείων, επεξεργαστές πληρωμών) και σε διαφημιστές, επαγγελματίες μάρκετινγκ και μεσίτες δεδομένων.
Ο Φράνσον λέει ότι η εταιρεία του δεν πουλάει τα δεδομένα και επικεντρώνεται στο επιχειρηματικό μοντέλο συνδρομής. Πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τελικά το επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να εξελιχθεί επειδή σε ορισμένους ανθρώπους δεν αρέσει να πληρώνουν για συνδρομές», υπονοώντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει συνεργασίες για την προώθηση προτεινόμενων προϊόντων όπως βιταμίνες ή συσκευές παρακολούθησης ύπνου, κάτι που αποτελεί κοινή πρακτική. Ωστόσο, όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η πολιτική απορρήτου της εταιρείας αναφέρει εν μέρει:
«Όλα τα Προσωπικά σας Δεδομένα που συλλέγουμε ενδέχεται να μεταβιβαστούν σε τρίτο μέρος εάν υποβληθούμε σε συγχώνευση, εξαγορά, πτώχευση… στην οποία το εν λόγω τρίτο μέρος αναλαμβάνει τον έλεγχο της επιχείρησής μας (εν όλω ή εν μέρει).» Επομένως, αγοραστές να είναι προσεκτικοί.
Καθώς τελείωνα αυτή τη στήλη, ήμουν περίεργος τι θα έλεγε το εργαλείο της Διοίκησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο χρησιμοποιεί δύο ερωτήσεις (ηλικία και φύλο), για το προσδόκιμο ζωής μου. Ήταν βασικά το ίδιο με την Τεχνητή Νοημοσύνη του Ρολογιού Θανάτου — μου απομένουν 17 χρόνια. Αλλά ποιος ξέρει πραγματικά.
Θα προσπαθήσω να ζήσω χωρίς τύψεις, σαν να είναι κάθε μέρα η τελευταία μου».