Πόσο βοηθάει τα παιδιά ο μεσημεριανός ύπνος

Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά στην εφηβεία, ούτε ν’ ακούσουν δεν θέλουν για μεσημεριανό ύπνο. Ίσως αλλάξουν γνώμη, αν μάθουν πόσο βοηθάει στην ψυχολογία και στις σχολικές επιδόσεις.

Μισή με μία ώρα ύπνου το μεσημέρι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή, σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια και της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.

Τα παιδιά της έκτης δημοτικού, που κοιμούνται μέσα στην ημέρα, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο κατά 7,6%.

Ο ερευνητής Άντριαν Ρέιν, νευροεγκληματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε πως «τα παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, 10 έως 12 ετών, που παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερο θάρρος, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα».

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, στην Κίνα ο μεσημεριανός ύπνος είναι ενταγμένος στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών.

«Εφόσον τα αποτελέσματα είναι τόσο θετικά, καλό είναι να αυξηθεί η ανάπαυση εντός της ημέρας. Εκτός του ότι δεν κοστίζει τίποτα, κρατά και τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, που έχουν αμφιλεγόμενο αντίκτυπο σε αυτά», ανέφερε η Τζάνγκον Λιου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια νοσηλευτικής και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ