Ο μόνιμος καβγάς στα γραφεία είναι μεταξύ ανδρών και γυναικών για τη… θερμοκρασία. Οι γυναίκες συνήθως κρυώνουν και επιπλέον δεν αποδίδουν τα μέγιστα, όταν επικρατούν “πολικές” θερμοκρασίες από το κλιματιστικό.
Μέχρι και σεξιστική χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά των ανδρών, καθώς θεωρούν ότι αυτή υπονομεύει την απόδοσή τους στη δουλειά.
Τα περισσότερα κλιματιστικά στα σύγχρονα γραφεία ρυθμίζονται με βάση τον μεταβολικό ρυθμό ξεκούρασης ενός άνδρα ηλικίας 40 ετών, ο οποίος “τρέχει” 30% περισσότερο από εκείνον μιας γυναίκας.
Οι κανόνες εργασίας, που έχουν οριστεί στη Βρετανία, για παράδειγμα, επιτρέπουν θερμοκρασίες 16C, αν και οι κατασκευαστές των κτιρίων συστήνουν θερμοκρασία 20C, για έναν άνετο χώρο εργασίας.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Plos One, η γνωστική λειτουργία των γυναικών είναι καλύτερη σε πιο ζεστές θερμοκρασίες, ενώ των ανδρών σε πιο κρύες.
Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες αποδίδουν καλύτερα στα μαθηματικά και στα λεκτικά ή προφορικά τεστ σε πιο υψηλές θερμοκρασίες στον εργασιακό χώρο.
Όταν η θερμοκρασία πέφτει στο δωμάτιο, οι άνδρες βελτιώνουν την απόδοσή τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών WZB του Βερολίνου πειραματίστηκαν με 24 ομάδες συνολικά 542 Γερμανών φοιτητών, που κλήθηκαν να κάνουν μια σειρά από τεστ σε δωμάτια, όπου επικρατούσαν θερμοκρασίες μεταξύ των 16,2 και 32,6 βαθμών Κελσίου.
Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο οι νέες γυναίκες είχαν καλύτερες επιδόσεις (περισσότερες σωστές απαντήσεις) στα τεστ, όταν η θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη, ενώ οι νέοι άνδρες, όταν το κλιματιστικό δούλευε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Μόνο στα τεστ λογικής ικανότητας η θερμοκρασία δεν φάνηκε να επηρεάζει την απόδοση των εργαζομένων.
«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες προτιμούν τους πιο ζεστούς εσωτερικούς χώρους. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα άνεσης, αλλά και απόδοσης για πράγματα που έχουν σημασία, όπως είναι τα τεστ, τα οποία επηρεάζονται από τη θερμοκρασία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του USC Tom Chang.