Ακίνδυνος είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ήχος «κλικ» που ακούγεται από την άρθρωση του γονάτου.
- Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μη συνοδεύονται από πόνο ή δυσκολία στη μετακίνηση, διότι τότε αποτελούν ένδειξη υφιστάμενης πάθησης που χρήζει προσοχής και συχνά άμεσης.
Συνήθως τα αίτια αφορούν στους χόνδρους και στους μαλακούς ιστούς, όπως είναι οι σύνδεσμοι.
Ωστόσο, μερικές φορές η άρθρωση φλεγμαίνει και πονά και η μετακίνηση γίνεται με δυσκολία. Κι αυτό διότι αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν την ύπαρξη αρθροπάθειας, που για την αντιμετώπισή της ή και την αποτροπή της επιδείνωσής της απαιτείται θεραπευτική αγωγή.
- Από τις συνηθέστερες επίσης αιτίες παραγωγής αυτού του ήχου από το γόνατο είναι η ρήξη μηνίσκου. Ο μηνίσκος αποτελείται από δύο ελαστικούς δίσκους σχήματος C, που λειτουργούν σαν μαξιλάρια και συγκρατούν το γόνατο στη θέση του. Βοηθά, επίσης, στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, ώστε να αποφεύγεται η τριβή των οστών μεταξύ τους.
Στους νέους ανθρώπους η ρήξη προκαλείται κυρίως λόγω τραυματισμού, συχνά από ξαφνική συστροφή ή άλλες κινήσεις, ενώ στους μεγαλύτερους οφείλεται σε εκφυλιστικούς λόγους. Μια ρήξη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του γόνατος και να γίνει αιτία πρόκλησης ήχου κλικ, επειδή υπάρχει τριβή του μηνίσκου σε σημεία, με τα οποία συνήθως δεν έρχεται σε επαφή.
- Το σύνδρομο επιγονατιδικού πόνου είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να προκαλέσει ήχους “κλικ” από τη συγκεκριμένη άρθρωση. Αν και οι αιτίες εμφάνισης του επονομαζόμενου “γονάτου του δρομέα” είναι πολλές, συνήθως προκύπτει όταν δεν ευθυγραμμίζεται με το μηριαίο οστό, εξαιτίας ανισορροπιών μεταξύ των μυών και της σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού στο εξωτερικό τμήμα του μηρού.
Τον ίδιο ήχο παράγει η άρθρωση, όταν ο χόνδρος, που καλύπτει το γόνατο και προστατεύει τα οστά φθαρεί, χάσει την ομοιογένειά του και αναπτύξει ανομοιόμορφες περιοχές.
Κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων, όπως π.χ. το βαθύ κάθισμα ή επαναφορά σε όρθια θέση, η τριβή αυτών των σκληρότερων επιφανειών, δημιουργούν ήχους κλικ, ενόσω ολισθαίνουν μεταξύ τους. Υπάρχουν, δε, σοβαρές πιθανότητες να αποκολληθεί ένα τμήμα του χόνδρου και να παγιδευθεί μέσα στην άρθρωση.
Οι άνθρωποι, που υποφέρουν από χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, ακούνε συχνά τέτοιους ήχους από την άρθρωσή τους, καθώς η εσωτερική πλευρά του χόνδρου, που την καλύπτει λεπταίνει με την πάροδο του χρόνου και σπάει.
Η λέπτυνση του χόνδρου μπορεί να οδηγήσει και σε οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος. Οι άνθρωποι, οι οποίοι πονούν κατά την κίνηση, πρέπει να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος και ενεργό τρόπο ζωής, προκειμένου να επιβραδύνουν την πρόοδο της πάθησης.
Από το newsroom του Healthmag.gr
Δείτε ακόμη
Γιατί άτομα που δεν νόσησαν από τον κοροναϊό έχουν αντισώματα έναντι του ιού