Η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση των πανδημιών είναι ζήτημα που πρέπει να κλείσει «τώρα ή ποτέ», τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενόψει μιας ακόμη εβδομάδας διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον δεν συμμετέχουν.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια μελλοντική πανδημία, τρεις ημέρες μετά την επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ ότι αποσύρονται από τις συνομιλίες.
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πανδημία, ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Μάιο», δήλωσε κατά την έναρξη του 13ου γύρου διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: ή τώρα ή ποτέ. Όμως πιστεύω ότι θα επιλέξετε το ‘τώρα’, διότι γνωρίζετε τι διακυβεύεται», πρόσθεσε.
Οι συνομιλίες έχουν στόχο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από την ετήσια συνάντηση των κρατών-μελών του ΠΟΥ τον Μάιο.
Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε κρίσιμα διαχειριστικά λάθη
Τον Δεκέμβριο του 2021, τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να διαπραγματευτούν μια νέα συνθήκη για την πρόληψη και διαχείριση των πανδημιών, ώστε να αποφευχθούν τα σοβαρά σφάλματα που καταγράφηκαν κατά την κρίση της Covid-19.
Παρόλα αυτά, παραμένουν σημαντικά ανοιχτά ζητήματα, όπως ο διαμοιρασμός πληροφοριών για νέους παθογόνους οργανισμούς και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν τη γνώση, όπως η ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών.
«Μάθαμε με τον σκληρό τρόπο από την Covid-19, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και συνεχίζει να αφαιρεί ζωές. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από τις καταστροφικές συνέπειες των πανδημιών», τόνισε ο Τέντρος.
Η επόμενη πανδημία είναι θέμα χρόνου, όχι πιθανοτήτων
«Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει νέα πανδημία, αλλά πότε», προειδοποίησε ο ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι ιοί όπως ο Έμπολα, ο Μάρμπουργκ, η ιλαρά, η mpox και η γρίπη υπενθυμίζουν διαρκώς τον κίνδυνο που ελλοχεύει.
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, υπέγραψε διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Σύμφωνα με αυτό, η Ουάσινγκτον σταματά να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, η οποία διαρκεί έναν χρόνο.
Ο Τέντρος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επισήμως τον Οργανισμό για την απόφασή τους. «Καμία χώρα δεν μπορεί να προστατευτεί μόνη της. Οι διμερείς συμφωνίες δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τέτοιες προκλήσεις», προειδοποίησε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα αναθεωρήσει τη στάση της.