Όσον αφορά τα μικρόβια, “φωλιά” τους δεν είναι μόνο το μπάνιο. Η κουζίνα είναι επίσης ένας χώρος γεμάτος μικρόβια. Από τους πάγκους και τον νεροχύτη μέχρι τις σανίδες κοπής και το ψυγείο, η κουζίνα βρίθει από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.
Αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα δυσάρεστα μικρόβια της κουζίνας που κρύβονται εκεί που ετοιμάζετε τα γεύματα της οικογένειάς σας. Εδώ είναι μερικά hot spot της κουζίνας και συμβουλές για το πώς να τα καθαρίσετε.
Σφουγγάρι κουζίνας: Αυτό είναι ίσως το αντικείμενο που είναι πιο γεμάτο με μικρόβια. Χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση όλων των ειδών μικροβίων και βρωμιάς και στη συνέχεια αποθηκεύεται συχνά κάτω από το νεροχύτη — ένα υγρό, σκοτεινό μέρος που είναι ένα τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι σε όλη την κουζίνα σας — σκουπίζοντας πιάτα, πάγκους ή τον νεροχύτη — απλώς μεταφέρετε μικρόβια από το ένα σημείο στο άλλο.
Το πλύσιμο ενός σφουγγαριού στο πλυντήριο πιάτων επίσης δεν αρκεί για να σκοτώσει τα μικρόβια, εκτός εάν έχετε έναν κύκλο μικροβιοκτόνων εξαιρετικά υψηλής θερμότητας. Εάν χρησιμοποιείτε σφουγγάρια, μπορείτε να τα μουλιάζετε μεταξύ των καθαρισμών σε διάλυμα όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι χλωρίνη σε 1 γαλόνι νερό ή ξύδι και νερό. Μουλιάστε τα στο διάλυμα χλωρίνης για περίπου 5 λεπτά ή στο διάλυμα ξιδιού για 20 έως 30 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσει στον αέρα.
Πάγκος κουζίνας. Ο ψεκασμός του πάγκου με ένα διαλύματος ξιδιού θα εξαφανίσει ταυτόχρονα πολλά μικρόβια της κουζίνας. Διατηρήστε την επιφάνεια υγρή για 30 έως 60 δευτερόλεπτα και μετά σκουπίστε. Κρατήστε τα πορτοφόλια, τους χαρτοφύλακες, τα κουτιά μεσημεριανού γεύματος, τα κλειδιά, την αλληλογραφία και τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα τηλεχειριστήρια μακριά από τους πάγκους γιατί είναι γεμάτα μικρόβια.
Σανίδες κοπής. Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα ξύλο κοπής για ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά και ένα άλλο για προϊόντα και ψωμί. Απολυμάνετε τις σανίδες κοπής μουλιάζοντάς τις σε ξύδι ή σε διάλυμα χλωρίνης με όχι περισσότερο από 1 φλιτζάνι χλωρίνη σε 1 γαλόνι νερό για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με ζεστό, σαπουνόνερο ή βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων. Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων από μόνη της δεν αρκεί για την απολύμανσή τους.
Ψυγείο. Η ψύξη δεν σκοτώνει τα βακτήρια — απλώς επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Όσο περισσότερο ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα του ψυγείου, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να φέρετε μούχλα. Κάθε τόσο, πλένετε όλες τις επιφάνειες του ψυγείου σας — συμπεριλαμβανομένων των σχαρών και των συρταριών — με διάλυμα ξιδιού. Πλένετε συχνά τη λαβή της πόρτας του ψυγείου με διάλυμα χλωρίνης.
Σκουπιδοτενεκές. Φροντίστε έχει καπάκι ο κάδος απορριμμάτων σας. Όχι μόνο θα εμποδίσει τις μυρωδιές να εξαπλωθούν, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει τα έντομα να προσγειωθούν στα βακτήρια και να τα εξαπλώσουν σε όλο το υπόλοιπο σπίτι σας. Δεν αρκεί απλώς να αντικαταστήσετε τη σακούλα σκουπιδιών. Μία φορά την εβδομάδα, ρίξτε το διάλυμα χλωρίνης στο κουτί — ειδικά εάν υπάρχει μυρωδιά, λεκές ή ουσία μέσα. Αφήστε το υγρό να καθίσει για λίγα λεπτά και μετά ρίξτε το στον νεροχύτη σας. Ξεπλύνετε τον κάδο απορριμμάτων και αφήστε τον να στεγνώσει στον αέρα.