Ένα ερώτημα που προκύπτει τον τελευταίο καιρό λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού αλλά και ταυτόχρονα της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, είναι κατά πόσο το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα που νόσησαν από κοροναϊό. Κατά συνέπεια, απορία προκαλεί το κατά πόσο οι προβλεπόμενες παρενέργειες του εμβολίου θα είναι βαρύτερης μορφής σε περίπτωση που κάποιος έχει νοσήσει.
Ο Dr Neal Chaisson πνευμονολόγος στην Cleveland Clinic απαντά: «Το CDC συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό, ακόμη κι αν έχουν ήδη νοσήσει από κοροναϊό».
«Εάν έχετε περάσει Covid – 19, ίσως έχετε αναπτύξει κάποια φυσικά αντισώματα. Δεν έχουμε όμως ακόμη πλήρως αντιληφθεί την διάρκεια αυτής της ανοσίας, επομένως το εμβόλιο μπορεί να ενισχύσει την προστασία από τον ιό, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», προσθέτει.
Ωστόσο αναφέρει, πως αν κάποιος δέχτηκε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή χορήγηση πλάσματος ενόσω νοσούσε από τον ιό, συστήνεται η αναμονή για τουλάχιστον 90 ημέρες πριν το εμβόλιο. Ο ίδιος χρόνος αναμονής ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος νόσησε, μεταξύ της 1ης και 2ης δόσης του εμβολίου.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή στοιχείο που να υποδεικνύει πως νοσώντας με Covid – 19 μπορεί να αυξήσει ή να ελαττώσει τις πιθανότητες για σοβαρότερες παρενέργειες του εμβολίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αναφέρουν κόπωση, αδυναμία, μυαλγίες, πονοκέφαλο ή πυρετό, ειδικά μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Tηρούμε τα μέτρα προστασίας
Τέλος, επισημαίνει πως είναι μεγάλης σημασίας να μην αμελούμε τα μέτρα προστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, προσεκτικό πλύσιμο χεριών). Ακόμη και μετά την 2η δόση, κανείς δεν είναι 100% ασφαλής, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό. Επομένως, μέχρι τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού πρέπει να τηρούμε σοβαρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.