Προειδοποίηση Τσιόδρα για 1000 διασωληνωμένους το Μάιο

Τη δεινή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας φαίνεται να επιβεβαιώνει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσίοδρας, ο οποίος φάνηκε έντονα ανήσυχος σε χθεσινή ομιλία του.

Σε οριακά σημεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει και κάποιες σχολικές τάξεις. Ο συνδυασμός λιανεμπόριο και σχολεία ανησυχεί έντονα την επιστημονική κοινότητα, διότι με 4300 κρούσματα κορονοϊού η οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μπορεί να εκτροχιάσει έντονα την επιδημία η οποία ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί. Μάλιστα σε χθεσινή του ομιλία ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως αν ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξηθεί πάνω από το 1, τότε το Μάιο θα έχουμε 1000 διασωληνώσεις!

΅Ειδικότερα ο καθηγητής προειδοποίησε για εκτίναξη του αριθμού των κλινών ΜΕΘ αν το Rt φθάσει το 1,05- 1,1, ξεκαθαρίζοντας πως αναμένεται πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο Καθηγητής επίσης στην ομιλία του με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε πως τις τελευταίες εβδομάδες η ηλικιακή ψαλίδα ανοίγει και η επιδημία προσβάλει το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, στις ηλικίες 20 με 50 ετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές έχουμε φθάσει στις 496 την ημέρα (μέσος όρος 7 ημερών), που μάλιστα αφορούν περισσότερα νεότερα άτομα, “που αν και νοσούν ελαφρύτερα δεν είναι άμοιρα των επιπλοκών της νόσου και δυστυχώς σπανιότερα και του θανάτου”, όπως εξήγησε.
“Αναμένεται πίεση στο σύστημα υγείας”, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο δείκτη των νέων νοσηλειών έναντι εξιτηρίων.

“Όταν οι δύο καμπύλες [εισαγωγών και εξιτηρίων] απομακρύνονται, αναμένεις περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας και βλέπετε πόσο απομακρύνονται τις τελευταίες ημέρες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ένα τρομακτικό σενάριο για την πορεία των διασωληνώσεων παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, αν δεν θέσουμε τη διασπορά του κορονοϊού υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής, στις 4 Απριλίου το Rt, ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού ήταν στο 0,97.

Αν και σημείωσε ότι σε αυτή την πανδημία μπορούν να γίνουν μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις, προειδοποίησε πως βάσει προγνωστικών μοντέλων, μπορούμε να φθάσουμε και τις 1.000 διασωληνώσεις το Μάιο αν το Rt ανέβει στο 1,1.

Ακόμη ο κ. Τσιόδρας με μία σύγκριση προσπάθησε να εξηγήσει για ποιο λόγο συστήνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZenecaΌπως ανέφερε η πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης του τύπου θρομβώσεως με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000).

Επιτροπή

Το γενικότερο κλίμα όπως διαμορφώνεται δεν θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό για περαιτέρω ανοίγματα, όμως η Κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει περαιτέρω ελευθερίες στις μετακινήσεις. Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εισηγηθεί σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και δη για την Γ’ Λυκείου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ