Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Διεθνής αυτή ημέρα αποσκοπεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της δράσης για τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα ναρκωτικά.
Ο ΕΟΔΥ υπηρετώντας ενεργά και αδιάλειπτα τη δημόσια υγεία σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα πεδίου για τη μείωση βλάβης σε ενεργούς Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ). Ήδη από το 2012 έχοντας στη διάθεσή του εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο εργάζεται δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , ο ΕΟΔΥ αποτελεί τον πρώτο σύνδεσμο για την υποστήριξή τους και την παροχή κοινωνικής βοήθειας.
H «Μείωση Βλάβης» είναι μια σύγχρονη επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση αντιμετώπισης των προβλημάτων, που σχετίζονται με την εξάρτηση από ουσίες, και αφορά στην συμπερίληψη στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας των ενεργών χρηστών ουσιών (ΧΕΝ), οι οποίοι αρνούνται ή αδυνατούν να σταματήσουν τη χρήση. Παράλληλα, οι δράσεις «Μείωσης Βλάβης» στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών συνεπειών της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε επίπεδο ατομικής σωματικής και ψυχικής υγείας, σε επίπεδο κοινωνικής ένταξης και δημόσιας υγείας και σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού για την υγεία των πολιτών και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Προτεραιότητες στη «Μείωση Βλάβης» αποτελούν η αποφυγή της υπερδοσολογίας που θα μπορούσε να επιφέρει το θάνατο, η μείωση της νοσηρότητας που σχετίζεται με τις ουσίες, καθώς και των λοιμώξεων που σχετίζονται με την ενδοφλέβια χρήση (αποστήματα, μικροβιαιμία κ.α.), αλλά και την κοινή χρήση συρίγγων και περιφερειακών υλικών χρήσης (HIV/AIDS, ηπατίτιδες, αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα).
Η «Μείωση Βλάβης» μέσω των παρεμβάσεων πεδίου του ΕΟΔΥ δεν έχει ως στόχο να απομακρύνει το άτομο από το δρόμο ή το περιβάλλον στο οποίο ζει, αλλά να το προστατεύσει και να του δώσει τα εφόδια να ζήσει με ασφάλεια και σεβασμό στην ελεύθερη βούληση και τις προσωπικές αξίες του ατόμου. Ο ΕΟΔΥ έχει διανείμει περίπου 1.800.000 καθαρές σύριγγες στον ωφελούμενο πληθυσμό.. Το φάσμα των υπηρεσιών, που παρέχονται στους ωφελούμενους από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ, είναι ευρύ και διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ομάδας. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν, εκτός από την δωρεάν παροχή των προφυλακτικών και του απαραίτητου αποστειρωμένου υλικού χρήσης (σύριγγες, αλκοολούχα μαντηλάκια, ορούς, τάσι και ξινό), την εκπαίδευση, την παραπομπή σε προγράμματα υποκατάστασης οπιοειδών, την παραπομπή σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, την εθελοντική εξέταση για τον HIV, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ΣΜΝ. Παράλληλα, όπου ζητείται, γίνεται παραπομπή για την παροχή νομικής και κοινωνικής υποστήριξης και διασφαλίζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, που απευθύνονται σε χρήστες, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός..
Σε εβδομαδιαία βάση από Δευτέρα έως και Παρασκευή λειτουργεί Κινητή Μονάδα Μείωσης Βλάβης για Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), πρωινές ώρες και σε σταθερό σημείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρέχονται όλα τα απαραίτητα υλικά και οι υπηρεσίες. Επιπλέον, λειτουργεί Πρόγραμμα Δρόμου (Streetwork) για ΧΕΝ Σάββατο και Κυριακή απογευματινές ώρες συμπληρωματικά στην πρωινή Κινητή Μονάδα «Μείωσης Βλάβης» έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό υλικό χρήσης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες κοινής χρήσης συριγγών , που αποτελεί και τον κύριο παράγοντα νέων μολύνσεων στον συγκεκριμένο πληθυσμό. Το σημείο, όπου τοποθετείται η Κινητή Μονάδα, η διαδρομή που ακολουθείται στο Πρόγραμμα Δρόμου, καθώς και οι ώρες λειτουργίας επιλέγονται με βάση τις ανάγκες του ωφελούμενου πληθυσμού.
Το πρόγραμμα «Μείωσης Βλάβης» του ΕΟΔΥ ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΗΕ για τις πολιτικές προαγωγής της Υγείας και είναι βασισμένο στον οδηγό έναρξης και διαχείρισης προγραμμάτων διανομής συρίγγων και περιφερειακού υλικού χρήσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της UNAIDS και του UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).
Για το 2024, σε σύνολο 343 δράσεων της Κινητής Μονάδας Μείωσης Βλάβης και του Streetwork, το εξιδεικευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ διένειμε 92.106 δωρεάν σύριγγες και περιφερειακό υλικό χρήσης σε 16.890 άτομα (δεν αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις) και περίπου 4.500 δωρεάν προφυλακτικά. Παράλληλα ενημέρωσε και παρέπεμψε σε σταθερές δομές για περαιτέρω υπηρεσίες (συμβουλευτικός σταθμός ΕΟΔΥ, κέντρο εξέτασης ΣΜΝ και HIV πολυκλινική κ.α.) σε περίπου 1.000 ωφελούμενους.