Προσδοκία για αύξηση των κλινικών μελετών

Ικανοποίηση HARCO από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Θετικό κλίμα δημιούργησαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 84η Δ.Ε.Θ. για τις επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου, ιδιαίτερα στον τομέα των κλινικών μελετών με το Σύλλογο Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδος-HACRO να εκφράζει την ικανοποίησή του για τα κίνητρα ανταμοιβής.

Ειδικότερα ο HACRO θεωρεί ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός την πρόθεση του πρωθυπουργού να συμψηφίσει το clawback με τις υποχρεώσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου στις φαρμακευτικές που θα φέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση σε όσες εταιρίες του κλάδου να επενδύουν σε έρευνα.

Ο Σύλλογος HACRO θεωρεί ότι «οι συζητήσεις στις οποίες μετείχε, στηρίζοντας τις θέσεις των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας τελεσφόρησαν με γόνιμα για τον κλάδο αποτελέσματα και μέτρα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στον τομέα της κλινικής έρευνας».

Ωστόσο, σημειώνεται ότι «το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για το 2019 είναι μικρό σε σχέση με το 1,7 δις που υπολογίζεται το clawback για το έτος», μείζονος σημασία για τον Σύλλογος HACRO είναι ότι η κυβέρνηση έδειξε κατανόησε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας.

Σε καλό δρόμο θεωρείται ότι βρίσκονται αναγγελθέντα μέτρα, όπως είναι η δημιουργία ψηφιακών φακέλων ασθενών, η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και του ιατρικού τουρισμού, καθώς και οι προσλήψεις 2.000 κυρίως νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας.

Με στόχο την βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών και προς όφελος του ασθενή, ο Σύλλογος HACRO δηλώνει ότι θα συνεισφέρει με τις δικές του δυνάμεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ