Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικόThe Journal of Sexual Archives, περίπου 8 στις 10 γυναίκες παραδέχονται ότι έχουν προσποιηθεί οργασμό, κυρίως για να προστατεύσουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους.
Ομως και σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, αναφέρεται ότι ρωτήθηκαν 998 γυναίκες 18-29 ετών για το αν προσποιούνταν οργασμούς και γιατί. Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά – σε κλίμακα από το ένα μέχρι το έξι (ποτέ – πάντα) είχαν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε πως ενώ το 25% δήλωσε πως φτάνει πάντα σε οργασμό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, ένα ποσοστό 30% δήλωσε ότι αυτό δεν του συμβαίνει ποτέ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που προσποιούνταν οργασμούς για να νιώσουν οι ίδιες καλύτερα, είχαν και πιο συχνούς πραγματικούς οργασμούς συγκριτικά με τις γυναίκες που προσποιούνταν οργασμό επειδή ήθελαν να κάνουν το σύντροφό τους να νιώσει καλύτερα ή επειδή ανησυχούσαν πως δεν ήταν «φυσιολογικές».
«Προσποιούμενες οργασμό, οι γυναίκες ενδέχεται να καθιστούν την ψυχική τους κατάσταση πιο ευχάριστη διεγείροντας τους εαυτούς τους σεξουαλικά καθώς αυξάνουν τις πιθανότητες να έρθουν σε οργασμό» εξηγούν οι ερευνητές.
Η σεξολόγος Tracey Cox δήλωσε πως υπάρχουν θετικά και αρνητικά από την προσποίηση οργασμού: «Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις για την προσποίηση οργασμού. Η “αρνητική” που υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να προσποιείται κάποιος οργασμό καθώς με αυτόν τον τρόπο έναν δεν υπάρχει ειλικρίνεια άρα δεν θα υπάρξει ποτέ και αληθινός οργασμός. Ενώ υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι προσποιούμενη ένα οργασμό βοηθάμε τον οργανισμό μας να “ξεκλειδώσει” έναν πραγματικό. Αυτό συμβαίνει διότι αναπαριστώντας έναν αληθινό οργασμό – αναπνέοντας ταχύτερα, κάνοντας θόρυβο, κουνώντας τους γοφούς, σφίγγοντας τους μύες – μπορεί να ωθείσουμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει το σημείο όπου ο οργασμός επέρχεται ακούσια».
Η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε ότι η μελέτη ήταν περιορισμένη λόγω των λίγων ερωτήσεων που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχουσες, αλλά δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους ήταν μεν «μικρά αλλά σημαντικά».