Κλείσιμο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων στην Υγεία και μάλιστα με μέτρα σταδιακής οικονομικής ανακούφισης πολιτών και των ασθενών, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα έφερε:
- τη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών κατά 40 εκ. ευρώ όταν παίρνουν γενόσημα φάρμακα και
- την κατάργηση της προπληρωμής από τους πολίτες για την αγορά γυαλιών οράσεως και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής των παιδιών τους. Με τον τρόπο αυτό, δαπάνες περίπου 130 εκ. ευρώ το χρόνο θα αντικατασταθούν με voucher αντίστοιχης αξίας και δεν θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.
Ο υπουργός υποσχέθηκε ακόμη αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 450 εκ. ευρώ τμηματικά από το 2019 – 2022 για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων- Κεντρων Υγείας και για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους μέσω του ΕΟΠΥΥ, με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση των κλειστών προϋπολογισμών για εξωνοσοκομειακή, νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και λοιπές παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ. Ήδη για το 2019, έκανε μια πρόβλεψη ενίσχυσης του συστήματος με 92,5 εκ. ευρώ με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ.
Παράλληλα προέβλεψε ενίσχυση του ΕΣΥ στο πλαίσιο του ΜΠΔΣ 2019-2022 με επιπλέον 195 εκ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στη δημόσια περίθαλψη να καλύψει περισσότερες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.
Επισημαίνοντας ότι σήμερα λειτουργούν 83 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και περιλαμβάνουν το νέο μοντέλο ΠΦΥ και οικογενειακής ιατρικής φροντίδας με τη σταδιακή ανάπτυξη των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, τον μηχανισμό αξιολόγησης – διαπραγμάτευσης για τα καινοτόμα φάρμακα, τις κεντρικές προμήθειες μέσω της ΕΚΑΠΥ, ενίσχυση των ΤΕΠ με πάνω από 500 ειδικευμένους γιατρούς και αυτόνομη λειτουργία, θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με νέους Οργανισμούς στις ΥΠΕ -νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας, αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση, μηχανισμό παρακολούθησης του κόστους και της ποιότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG’S).
Σημείωσε ότι το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει: καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας μέσω ενός αναβαθμισμένου και «ηθικοποιημένου» δημόσιου συστήματος υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Και κατέληξε σημειώνοντας πως οι ανισότητες στην Υγεία δεν είναι αποδεκτές και ότι η εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ δεν είναι μονόδρομος την περίοδο της κρίσης.
Ο Π. Πολάκης
Από την πλευρά του ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στον χώρο της υγείας τα τελευταία 3 χρόνια κάνοντας λόγο για προσθήκη 16.500 εργαζομένων όλων των κλάδων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την αντιστροφή από τα πολύχρονα ελλείμματα στα σημερινά πλεονάσματα, την χρηματοδοτική ένεση άνω των 120 εκ. ευρώ για νέα έργα και ανανέωση εξοπλισμού κ.α. Αναφερόμενος στη ρύθμιση για το clawback στο φάρμακο τόνισε ότι μπορεί να «συναινέσαμε στην επέκτασή του, αλλά αυτό θα αντισταθμίζεται με τις ετήσιες αυξήσεις στο όριο δαπανών για την Υγεία που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο με βάση την αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 90-100 εκ. κάθε χρόνο αύξηση των ορίων).
Εκτίμησε ότι τελειώνει μια «μαύρη» περίοδος για τη χώρα και επειδή ακριβώς «…εμείς δεν κλέβουμε», δεν επαληθεύτηκαν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για ελλείμματα, που αποτέλεσαν και το βασικό επιχείρημα για μελλοντικές περικοπές συντάξεων. Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι η πραγματική κοινωνία από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη βλέπει στην πράξη και αντιλαμβάνεται τι αλλάζει καθημερινά προς το καλύτερο, ενώ όταν κληθεί στις εκλογές να συγκρίνει και να αποφασίσει για το ποιο δίδυμο (Ξανθός/Πολάκης ή Γεωργιάδης/Βορίδης) θα προτιμούσε να διαχειρίζεται τα θέματα αυτά προς όφελός της, θα αποφανθεί αποφασιστικά υπέρ του πρώτου.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, ο Αν. Υπουργός Υγείας τόνισε ότι για πρώτη φορά ο οργανισμός αξιοποιεί στο έπακρο και αποτελεσματικά τους κρατικούς πόρους που του διατίθενται, ενώ ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παρόχους και τις υπηρεσίες του είναι σύγχρονος και πρωτοποριακός και αποσπά τα διεθνή εύσημα. Μιλώντας για την ψήφιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που συζητείται και τίθεται προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και συνέχισε λέγοντας ότι ποτέ άλλοτε κάποιος προκάτοχός του Υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων. «Τώρα μπαίνει τάξη» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και σε παραδείγματα κατασπατάλησης εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος στις προμήθειες υλικών στον χώρο της Υγείας, επί προηγουμένων κυβερνήσεων.